U.N.C.L.E. není hodný strýček

Ocitáme se v časech vypjatých vztahů mezi Ruskem a Spojenými americkými státy. Studená válka vrcholí, tajných agentů bychom na obou stranách (a samozřejmě pak ještě i někde zcela mimo ně) našli neuriekom. Dva důležité poznáme hned v úvodní expozici, kdy si dají hezky do těla. Budeme asi dost možná zvažovat, ke kterému z nich se přidat (a fandit víc), naštěstí zápletka nám život usnadní – jak Rus, tak Američan se totiž budou muset spojit a bojovat za jednu věc. A je pochopitelné, že v té věci je obsažena hrozba jaderného útoku (a dost možná konce světa?). A je také nanejvýše pochopitelné, že do hry vstoupí ještě i žena. Hezká. Moc. Pochopitelně. Protože je to film, který má mít „good look“. A protože ji hraje mladičká (a švédská) Alicia Vikander.

V roce, kdy do kin vstupovala jak nová bondovka, tak nový díl Mission Impossible, to neměl Ritchie snadné. Špionů po plátnech poskakovalo dost – a navíc všichni měli už vyšlapanou cestičku předchozími epizodami. Ne snad, že by to britský rodák se svým retro snímkem konkurentům zrovna natřel, na stranu druhou z pošťuchovačky vychází bez větších šrámů. Především za to může jeho schopnost snímat akci (kdy se děje něčeho moc / kdy se toho moc neděje) poutavě. Zvláště, pokud si zvolí dobu, která není „naše“ (současná). Právě na tom U.N.C.L.E. vydělává nejvíce. Retro design mizanscény je uhrančivý – máme zde výrazné barvy, šaty, ve kterým to dámám ach sluší, automobily-káry, které rozechvějí i sebevětšího ekologického aktivistu. 

Zápletka nepotřebuje na nás příliš rostlou šedou kůru mozkovou, přímočarost jde ruku v ruce s možnostmi, jak děj obohacovat o akční sekvence nebo pasáže, které sází na jiskření mezi ústředními postavami. A zde si Ritchie vybral nejen dobře, ale dobře i svůj tým vedl. Už jen proto, že takový Henry Cavill byl v nesnesitelném Muži z oceli nesnesitelný, zatímco v tomto filmu i coby chlapský divák oceňujete jeho šarm. 

Jestliže jsem uvedl, že U.N.C.L.E. to s ostatními špiony v kinech přeci jen trošku prohrál, může za to právě ona snaha jen a pouze divákovi poskytnout relax – příběh není opravdu nijak originální a jednotlivé dějové karamboly překvapivé, ale také fakt, že konkurence byla zkrátka obrovská. 

Hodnocení: 77 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *