Pokojská

Ukliďte se k napínavému čtení 

Mysleli byste si, že když děláte práci pokojské v hotelu, nic záživného se nikdy nestane, pořád je to jen dokola ta samá rutina. Nikdy ale neříkej nikdy, protože Molly tohle štěstí zrovna nemá. Našla v pokoji proslulého hosta, akorát v trochu jiném stavu, než čekala. Moc se totiž nehýbal a odpolední šlofíček si bohužel také nedal. 

V Pokojské od Nity Prose se setkáváme s hlavní postavou Molly, která je dost introvertní. Při práci v hotelu je zvyklá, že se nemusí bavit s moc lidmi. Udělá si denní povinnosti, které ona ale naprosto miluje, a jde zase zpátky do svého prázdného bytu. V práci si z ní kolegové dělají legraci, utahuji si z ní, přičemž svoji práci dělá ze všech nejlépe. To všechno se ale změní již zmíněnou vraždou, která se v hotelu Regency Grand odehraje. Najednou se pozornost upírá na ni a začíná kolo vyšetřování. Jak ale často platí – tichý pozorovatel si všímá mnoha detailů.

Pro milovníky thrillerů je Pokojská výbornou volbou. Ačkoli se zápletka může zdát jednoduchá, okolní aspekty příběhu dělají knihu velmi originální. Ať už netradiční hlavní hrdinkou, dalšími postavami, prostředím nebo stylem psaní. Je zajímavé, že i když se kniha z důvodu nějaké velké akce nemusí zdát tak čtivá, udrží vaši pozornost do úplně poslední strany.

Všiml jsem si, že je Pokojská často přirovnávána k titulům Pauly Hawkins. Když jsem se nad tím zamyslel, tak jsem při čtení zažil opravdu podobnou atmosféru jako třeba u Dívky ve vlaku. A nevím jak vám, ale mně to udělalo obrovskou radost, protože díky této knize jsem začal číst thrillery, tak jsem měl poměrně velkou dávku nostalgie.

Pokud dlouho hledáte něco ze žánru napětí, co by bylo možná v něčem trochu jiné než ostatní thrillery, moc vám Pokojskou doporučuji.

Autorem recenze je Patrik Kříž.