Spici spravedlnost

Kde se právnický thriller snoubí s politikou: recenze knihy Spící spravedlnost

Právnický thriller oceňované autorky konečně vychází i v češtině! Stacey Abrams není jen spisovatelkou, ale taky právničkou, aktivistkou a političkou – v její knize Spící spravedlnost se proto kromě pořádné dávky napětí můžete těšit i na realistický vhled do soudního prostředí. Přečtěte si recenzi čtenářky Kateřiny!

9788024287973

Spící spravedlnost je román s výstižným názvem. Je to napínavý právnický thriller již několikrát oceněné americké spisovatelky Stacey Abrams, pod jejíž taktovkou vznikla kniha, ve které si najdou zálibu nejen milovníci konspiračních teorií.

Howard Wynn je inteligentní a trochu zahořklý starý americký soudce. Nemá moc oblíbenců, ale shodou okolností má rozhodující hlas v procesu fúze, která je na spadnutí. Ta by jednou pro vždy mohla změnit možnosti genetického inženýrství. Mezinárodní společnost, která je předmětem fúze, možná dokonce nabízí i lék na genetickou nemoc, kterou čistě náhodou trpí sám soudce Wynn.

Ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o případ gigantického kalibru a nedozírných důsledků, existuje mnoho zainteresovaných stran, které se nebojí překročit veškeré hranice. Jaká je pravděpodobnost, že zrovna nyní soudce Wynn upadne do kómatu? Podařilo se mu snad odhalit spiknutí, které dle všeho sahá na místa nejvyšší, a to až do Bílého domu? Pokusil se ho někdo záměrně odstranit?

Hlavní hrdinkou románu se stává soudcova koncipientka Avery, kterou soudce z neznámého důvodu určil svou zástupkyní v případě jeho neschopnosti.

Avery se nedobrovolně vydává po mlhavých stopách, jež jí soudce zanechal, rozehrává zdánlivě předem prohranou šachovou partii. Přitom pod vidinou něčeho většího, než je ona sama, na půdě minového pole, kterému nikdy nechtěla čelit, ohrožuje svou kariéru a v neposlední řadě život svůj a svých nejbližších.

Rozjíždí se mašinérie intrik, politických machinací a závodu s časem, při čemž je čtenář svědkem úžasného nebo také hrozivého odhalení.

Po dlouhé době se mi do rukou dostala kniha, která by mohla oslovit i muže a také kohokoliv jiného, kdo nachází zálibu v americké politice. 

Čtenáře kromě napínavého děje zaručeně osloví znalost prostředí. Autorka sama má za sebou politickou kariéru v poslanecké sněmovně. Její zkušenosti z politického prostředí jsou v příběhu každým coulem znát. Skutečně se najednou ocitáte v politickém světě, který je do detailu krystalicky vykreslen. Kromě toho vnímáte, jak celým dějem prostupuje právnická pavučina. Nahlédnete ke dvoru Nejvyššího soudu, narážíte na ambice a penězi motivované činy a společně s Avery odhalujete záhadu a možná i někoho zachráníte.

Autorkou recenze je Kateřina Málková.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *