Sama proti všem blog

Thriller, který je jedna velká kamufláž, ne-li podvod

Každý spisovatel si přeje, aby jeho postavy ožily. Slavné autorce thrillerů se sen splní, když se setká s desetiletým chlapcem se ztrátou paměti. Sen se ale brzy promění v noční můru.

Lisa Powerová napsala čtyři thrillery, ale na výsluní ji katapultoval temný thriller Sama proti všem. Díky němu se z nenápadné ženušky z malého amerického města stala uctívaná celebrita. Lisa si stejně jako jiní spisovatelé přeje, aby se její příběhy staly skutečností a postavy nebyly pouze papírové. Její přání se stane skutečností, když do jejího domu vpadne vyčerpaný a vyděšený desetiletý chlapec. Chlapec trpí ztrátou paměti, a i když si téměř nic nevybavuje, Lisa vycítí, že hošík potřebuje její pomoc.

Protože je žena činu, rozhodne se zjistit, kdo chlapec je a co se mu přihodilo. Chlapec tvrdí, že ho někdo chtěl pohřbít zaživa, a Lisa se rozhodne bojovat proti celému světu, aby ho uchránila. A raději nemyslí na to, že jeho vyprávění připomíná to, co napsala v thrilleru Sama proti všem. Ptáte se, kam se nám poděl autor Brian Freeman, a nechápete, proč jeho hlavní hrdinka Lisa pojmenovala svou knihu stejně jako on? Špatná zpráva je, že na to si budete muset odpovědět sami. Dobrá zpráva je, že díky Freemanovi a jeho Lise si užijete parádní jízdu.

Protože jsme v psychologickém thrilleru, realita se tu mísí s fikcí stejně, jako se mísí Freemanova kniha s knihou jeho hlavní hrdinky. Nerada bych vám něco prozradila, proto vás upozorním jen na to, že v thrilleru Sama proti všem je možné téměř všechno. A je vlastně jedno, o které knize nyní hovoříme. Vy se spokojte s tím, že Lisa je prototypem takzvané nespolehlivé vypravěčky. Ostatně, být vámi, nevěřím vůbec nikomu. Mnozí lžou, až se jim od pusy práší, a je docela možné, že ani Freeman není tak úplně férový. Jeho thriller je jedna obrovská kamufláž, ne-li podvod.

Hlavní dějová linka působí přímočaře a na první pohled skoro primitivně. Opak je pravdou. Brian Freeman si s vámi bude hrát jako kočka s myší a bude mít škodolibou radost z toho, jak jste se nechali napálit. Vy ho za to budete zbožňovat a na jeho věcném a strohém stylu vyprávění si vypěstujete závislost. S emocemi budete jako na houpačce a v závěrečných scénách budou potřebovat kapesníky i ti nejotrlejší z nás. Sama proti všem se dotkne vašich srdcí i duší a vy nebudete chápat, jak je možné něco takového vytvořit na tak malé ploše a s tak málo postavami.

Brian Freeman má na svém kontě desítky thrillerů, které hltají čtenáři po celém světě. Několikrát se představil i českým čtenářům, ale upřímně říkám, že Sama proti všem je jeho majstrštyk. Na své si přijdou fanoušci thrillerů, klasických detektivních hádanek, ale i hororů. Knihu zhltnete na jeden zátah a potom ji budete vřele doporučovat dál.  Brian Freeman nasadil vysokou laťku a vytřel zrak všem skeptikům, kteří tvrdí, že v thrilleru už není možné přijít s ničím novým.

Veronika Černucká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *