Dvojník 1

Teorie paralelních světů v praxi aneb skvělý thriller Briana Freemana

Myslíte si, že právě teď žijete svůj dokonalý život, nebo byste se snad měli lépe, kdybyste ve svém životě udělali jedno nebo hned několik jiných rozhodnutí?

Thriller Dvojník skvělého Briana Freemana čtenáře nejspíš nechá nad touto otázkou přemýšlet. Hlavní hrdina románu Dylan Moran se s tímto rovněž potýká.

Pokud jste již měli tu čest setkat se s tímto autorem, pak víte, jak mistrně dokáže čtenáře napínat. Kniha Dvojník má však kromě obvyklé tvorby autora i jiné poselství. Autor skvěle kombinuje prvky thrilleru a sci-fi, čímž otevírá náruč i fanouškům trochu jiného typu, za kterého se osobně považuji také.

Znám mnoho lidí, kteří sice neví nic o kvantové fyzice, ale již se setkali s deja vu nebo věří na osud, vyšší moc nebo třeba jen slýchávají o lidech jim podobných k nerozeznání. Rovněž mám mezi přáteli lidi, kteří jen tak přemýšlí, coby kdyby… Dějem románu autor všechny tyto lidi oslovuje a láká k příjemné, i když trochu znepokojující četbě.

Hlavní hrdina Dylan zrovna přišel o svou milovanou manželku. Zpytuje svědomí, utápí se v alkoholu a začíná vidět svého dvojníka, což přisuzuje svému traumatu a alkoholovému opojení, dokud nepotká tajemnou Eve Briarovou, která se zabývá teorií paralelních světů. Eve mu připadá povědomá, i když si je jistý, že ji nezná, ona však tvrdí opak. Dylan za ní údajně přišel a požádal ji o pomoc. Co když je teorie paralelních vesmírů přece jen skutečná a mohl by se Dylan pokusit své chyby napravit a změnit svá rozhodnutí? A měl by to vůbec udělat? Co když se stane ještě něco horšího a hrozivějšího?

Odpověď na tuto otázku naleznete v románu Dvojník od Briana Freemana.

Nechte se unést strhující řekou děje a zjistěte, jak se Dylan rozhodne. Nahlédněte trochu pod pokličku kvantové mechaniky nebo se prostě bavte zajímavou četbou.

Autorkou recenze je Kateřina Málková.