Tanečnice z Moulin Rouge

Příběh pařížské múzy: Tanja Steinlechnerová – Tanečnice z Moulin Rouge

Jméno Louise Weberové vám je možná zcela cizí. Zato název Moulin Rouge obletěl svět. Louise byla jednou z těch, kteří otiskli svou stopu v téhle věhlasné pařížské čtvrti, a číst její příběh je jako vrátit se v čase o víc jak sto let zpátky. Čtenářka Andrea vám ve své recenzi knihy Tanečnice z Moulin Rouge prozradí, proč si nejnovější historický román z edice Významné ženy zamilujete hned od první kapitoly.

Píše se rok 1882 a my se ocitáme v Clichy u Paříže. Louise Weberová tady vyrůstá se svou maminkou v naprosto nuzných podmínkách. Chudoba je obě provází životem a je jejich věrným společníkem. Tahle dcera pradleny se ale nakonec zapsala do historie pařížské Moulin Rouge, stála po boku významných osobností, umělců a spisovatelů. Ochutnala úžasný život pařížské společnosti z doby, do níž by se spousta z nás chtěla vrátit. Poznala slávu, lásku i pád. Její život byl bohatý a naplněný.

Z prádelny na Montmartre

Louise Weberová milovala tanec už od dětství. Již jako malou dívenku ji uchvátila podívaná, kterou měla možnost vidět trhlinou v cirkusovém stanu: hadí ženy, tanečnice, mohutný potlesk publika. A chtěla to zažít taky.

512px Toulouse Lautrec La Goulue arrivant au Moulin Rouge

Její touha a cílevědomost ji zavádí do kaváren a barů na věhlasném Montmartru a díky podpoře významných umělců, jakým byl například Henri de Toulouse-Lautrec nebo Renoir, se její velký sen plní. Odevzdává se pohybu a tanci, mění své pocity v sílu a energii. Byla královnou jeviště a nic než pohyb a radost z tance na něm nevnímala. Nepoháněla ji touha po úspěchu ani obdivu Mimi nebo uznání významných osobností. Tančila sama pro sebe, protože to pro ni byl jediný možný způsob bytí. Víra v sama sebe ji vystřelila na vrchol slávy a vtiskla titul královny kankánu.

Čím byla neúspěšná ve svém životě, podařilo se jí získat tancem. Její taneční pohyby byly alchymií a talent skutečným uměním. Tancovala perskému šáhovi a vydobyla si pevné místo v tehdejší pařížské společnosti významných osobností.

Obavy z toho, že opět upadne do chudoby, v níž vyrůstala, jí nakonec donutí vsadit štěstí, bohatství i lásku, tedy hodnoty zdánlivě nejcennější.

„A pokud má být jejím osudem, že si k sobě v životě nebude moct nikoho připoutat, protože musí zůstat svobodná pro tanec a umění, pak by bylo hezké, kdyby si na ni lidé později alespoň vzpomněli. Jako na určitý druh legendy.“

– úryvek z knihy
02.
Tanja Steinlechnerová – Tanečnice z Moulin Rouge

Přestože se autorka Tanja Steinlechnerová snažila přijít na kloub osobnosti Louise Weberové, je kniha Tanečnice z Moulin Rouge románem, nikoli životopisným dílem. Nečekejte pravdivé převyprávění jejího skutečného života, věřte však, že důležité milníky jejího života autorka zachovala. Kromě toho dokázala trefně popsat atmosféru pařížských šantánů, smýšlení tehdejší společnosti v okruhu Montmartru, Paříže, Francie… Povedla se jí prokreslit povaha Louisy, její nebojácnost, touha i její velké sny, za nimiž si uměla stát a které dokázala následovat.

Autorkou recenze je Andrea Simoglu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *