A přiveď zpět blog 1

Sugestivní obraz válečných let, z něhož mrazí v zádech

František R. Kraus je zapomenutý český spisovatel a novinář, jehož v učebnicích nenajdete. Nyní můžete jeho dílo znovu objevit, třeba díky nové knížce A přiveď zpět naše roztroušené.

Kniha A přiveď zpět naše roztroušené… je druhou částí nově vydávaného souborného díla českého spisovatele a novináře Františka R. Krause. Tento pozapomenutý autor, jehož rukopisy ležely mnoho desetiletí v domě Krausova syna, se konečně dostávají na světlo, a především mezi čtenáře.

V loňském roce jste si jako první mohli přečíst povídkovou sbírku Povídky ze Svrabové čtvrti, o zmizelém Josefově, tamním životě a obyvatelích. Nová kniha A přiveď zpět naše roztroušené… je jiná. Nejedná se o klasickou prózu ani povídky, ale o osobní prožitky a pohledy Františka R. Krause na období 2. světové války.

Ani v nejmenším se však nemusíte bát popisné literatury faktu, autor vypráví poutavě, s osobním zanícením a barvitě seznamuje čtenáře s nejrůznějšími událostmi válečných let. Svou literární i válečnou pouť začíná 15. března 1939, prvního dne okupace Čech, Moravy a Slezska německými vojsky, a končí 6. květnem 1945. Zajímavostí je, že mimo přímých reportážních zápisků (včetně jmen a osudů mnoha jeho vězněných souputníků) pojímá své texty také jako zamyšlení nad osudem Evropy i jeho vlastního národa.

Z Prahy a počátků okupace se rychle přesouváme do Terezínského ghetta, které tou dobou vlastně teprve vzniká a právě F. R. Kraus byl jedním z těch, kteří jej stavěli. Kniha nastavuje sugestivní obraz města, jehož život musel ustoupit zvráceným vyšším cílům, města, které se stalo skladištěm a překladištěm „nepotřebných“ občanů naší země, smutným obrazem fanatismu. Když si příběhy přečtete a pak vyrazíte přímo do Terezína, zjistíte, že vám naskakují Krausova slova a běhá mráz po zádech. Jenže Terezínem autorova cesta zdaleka nekončí, v drásavém vyprávění pokračuje svou účastí na „úklidu“ Lidic a přesunem do Osvětimi. Jak to s autorem dopadlo, už se ale musíte dočíst sami.

Tímto souborem předkládá Kraus celistvé svědectví doby holocaustu. Je neuvěřitelné a obdivuhodné, že člověk, který všechny válečné hrůzy prožil a přežil, se s nimi dokázal svěřit papíru (a čtenářům) tak věcně a nezaujatě. Zvládl se určitým způsobem odpoutat a zůstat stále zpravodajem dění. Díky této knize máme možnost podívat se na válečnou vřavu zcela novým a neotřelým způsobem. A také přináší naději, že se nezapomene na mnoho těch, kteří neměli takové štěstí, aby přežili. Novinka A přiveď zpět naše roztroušené… najde čestné místo v knihovnách všech, kteří se o toto téma a dobu zajímají.

Vyprávění je, stejně jako v případě Povídek ze Svrabové čtvrti, krásně doplněno ilustracemi malíře Ivana Bukovského, jenž je synem Krausova kamaráda.

Helena Herynková