Spravedlnosti učiněno zadost

Nejhledanější muž vypráví zdánlivě jednoduchý příběh, za nímž je však skryto mnohem víc. Hlavním hrdinou je příslušník rozvědky Günther Bachmann, jehož cílem je udržet obyvatele Hamburku v bezpečí a nepromeškat žádného potencionálně nebezpečného návštěvníka. Rozhodně nechce dopustit znovu to, k čemu došlo 11. září, a proto je připraven spolupracovat i s dalšími světovými rozvědkami.

Když se tedy na hamburském nádraží objeví ošuntělý mladík, podezřele podobný hledanému Issovi Karpovi, nenechává Bachmann a jeho tým nic náhodě. Jenže, jak to tak ve špionážních thrillerech bývá, přimotá se do všeho nejen výzvědná služba USA, ale také ambiciozní právnička pro lidská práva, Annabel Richterová, která chce čečenského běžence Karpova zachránit od dalšího bezpráví. A možná se do něj stihne i zakoukat.

Karpov ale není až zase takový chudák, neboť ho ve věhlasné bance Tommyho Bruea čeká slušný balík peněz. Jestli je Issa opravdu teroristou, nebo jen nevinnou obětí politické mašinérie, to už vám samozřejmě neprozradím. Ani se nedozvíte, jestli Bachmannovi vyjdou jeho snahy o spolupráci výzvědných služeb.

Nejhledanější muž je románem o válce mocností a tajných agentů celého světa, i zamyšlením o vině a ceně spravedlnosti. John Le Carré se na toto téma více než hodí. V 50. a 60. letech totiž sám pracoval pro MI5 a MI6. V té době si také vymyslel svůj literární pseudonym, občansky se totiž jmenuje David John Moore Cornwell. Nejhledanější muž se právě zařadil do dlouhé řady zfilmovaných románů tohoto britského mistra špionáže.

Mohla bych na tomto místě použít otřepané tvrzení, že kniha je lepší než film, ale nemluvila bych pravdu. Tvůrcům snímku se totiž povedlo udržet stejnou kvalitu příběhu na plátně jako předtím autorovi v knize. Dokonce mohu říct, že v něčem je filmové zpracování dynamičtější než román. Hlavní devizou se stal představitel Günthera Bachmanna, Philip Seymour Hoffman. Nejhledanější muž se bohužel stal jedním z jeho posledních snímků. Bachmanna podal jako nešťastného muže středního věku, zklamaného životem, přesto však milujícího svou práci. Divák s ním celé dvě hodiny dýchá, přeje mu, aby vše dopadlo tak, jak si naplánoval. Jak se mu povede, to zjistíte na plátnech kin či stránkách knihy Johna Le Carré.

Myslím, že kniha i film zaujmou všechny milovníky napětí, mnohovrstevných příběhů s překvapivým závěrem, jednoduše kvalitního britského thrilleru.

Výzvědná služba zahajuje svou válku a boj o teroristy, Hamburk vyhání nevhodné přistěhovalce a Bachmann si zapaluje další cigaretu. Vy se pohodlně usaďte a ponořte se do bouřlivých vln špionážního thrilleru, jenž vás nenechá vydechnout až do poslední minuty.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *