Železná vdova

Spojení magie a technologie? Hell Yes!!!

Přemýšleli jste někdy, jak by mohlo vypadat spojení filmů jako Tygr a drak a Pacific Rim? Že to zní bláznivě? Možná, ale překvapivě to dobře funguje.

Železná vdova od Xiran Jay Zhao přichází se sci-fi plnou nejen mimozemšťanů a bojových strojů zvaných kukly, ale také čínské mytologie a kulturních tradic. A všechno to do sebe skvěle zapadá. Kniha ale není jen nějakou zábavnou, neuvěřitelnou historkou plnou akčních soubojů vedených obřími „roboty“, hned na začátku je čtenář varován, že obsahuje scény násilí, zneužívání, sebevražedné myšlenky, téma závislosti na alkoholu a dotýká se i sexuálního násilí.

Hlavní hrdinka Wu Ce-tchien (ti, kdož se trochu vyznají v čínské historii, hned poznají, že se jmenuje podle císařovny ze 7. století, s níž má určitým způsobem leccos společného) žije jako obyčejná dívka v pohraničí. V kultuře, kde mají ženy jen dvě možnosti, buďto se vdát a rodit děti, nebo narukovat do armády jako pilotní konkubíny a doufat, že zrovna ony budou tou jednou z mála, která při pilotování kukly, bojového stroje, jejž podle zásad učení o principech jinu a jangu musí vždy pilotovat muž a žena, nezemře, ale naopak se stane plnohodnotnou kopilotkou – Železnou princeznou. I Ce-tchien se rozhodne narukovat, ne však proto, aby přinesla rodině čest a bohatství, ale aby pomstila svou starší sestru a zabila pilota, který ji zavraždil. Je pro to odhodlaná udělat vše, přestože ví, že její čin bude mít za následek nejen její popravu, ale i popravu celé její rodiny. Proč se však starat o příbuzné, kterým na ní nikdy nezáleželo?

Brzy se ukáže, že na dívku oplývá nadprůměrně silným čchi, ale to není vše. Když je proti své vůli poslána do bitvy, pročež se obává, že zemře dřív, než bude schopna dokončit svou misi, ukáže se, že její mysl a odhodlání jsou mocnější, než by se mohlo zdát. Místo aby sama zemřela, zabije mužského pilota a stane se tak něčím nevídaným – Železnou vdovou. Co ale s dívkou, která nezapadá? A dokáže přece jen nakonec najít lásku, přestože se jí tak zoufale brání, protože se nehodlá nechat nikým zotročit? To už si musíte přečíst sami.

Kniha pro mě byla zjevením. Osobně sci-fi moc nečtu, spíše výjimečně, ale jelikož mám ráda různé mytologie a zajímám se o východní kultury, rozhodla jsem se po ní sáhnout a udělala jsem dobře. V příběhu se mísí kulturní tradice z nejrůznějších období čínských dějin a objevují se zde i historické osobnosti, ačkoli se značnou autorskou licencí. Jelikož nám však čínské dějiny nejsou zase tak moc známé, tento bonus nám bohužel trochu uniká. Přináší nám ale zajímavou hrdinku, silnou osobnost, jež i přes svůj původ a nevalné rodinné zázemí srší odhodláním a neuvěřitelnou silou ducha. A také se nám zde představuje originální svět, v němž sice není jednoduché žít, ale přesto je svým způsobem úchvatný. V průběhu děje rovněž nastane několik zajímavých zvratů, které do příběhu vnášejí další nečekaný rozměr.

Autorům se podle mě povedl naprosto skvělý debut (pokud by vás zajímala čínská kultura a historie, dávají o ní na YouTube různá videa). Kniha je navíc úžasně psaná. Já osobně jsem milovníkem uměleckých popisů a zde jsem nad některými větami skutečně plesala. To opravdu není častý jev a tím spíš v literatuře pro mládež, ačkoli Železná vdova sedne i dospělým. Už teď se těším na další díl.

Autorkou recenze je Petra Kamlachová.