Ospálek

Sladké snění se skřítkem Ospálkem

„Skřítek Ospálek dává dvě kapičky na víčka, aby se zalepila očička…“ Možná to netušíte a máte takového skřítka také doma. Anebo ne? V tom případě se mnou nakoukněte do dětské knihy Ospálek – Knížka pro usínání od autorky, fyzioterapeutky Alžběty Votavové. Kniha je určena především pro děti, které mají problém s navozením večerního klidu a řádu. V závěru knihy je i kapitola věnovaná rodičům, kde je autorka seznamuje s vývojovou spánkologií.

Skřítek Ospálek má rád vůni peřinek, a proto bydlí blízko postelí. Největší práci má navečer s dětmi, kterým kape do očí spací vodičku, kterou nosí v lahvičkách uložených v kapsách. Po této vodičce se dětem zalepí očka a ztěžknou po ní víčka. Kapičky rozdává, až jsou děti nachystané na spinkání. Do rána však spací vodička vyschne a zbydou po ní jen ospalky.

Právě takovou práci bude mít Ospálek i s chlapcem jménem Bořivoj. Ovšem tomu do spaní moc není… Je neumytý, má hlad a žízeň, hračky všude v posteli, nemá vyčištěné zuby… Před spinkáním vyžaduje také pohádku. Každé dítě by mělo mít své vlastní večerní rituály, které je zklidní a usnou nerušeným spánkem.

Děti by měly mít přirozený řád v rodině. O tom ví své i autorka pohádky, která pro hyperaktivní děti napsala knihu. A nejen pro ně. Děti by měly upevňovat večerní rituály.

V závěrečné kapitole je mnoho podstatného o dětech a spánku také pro rodiče. Dozvídáme se, že důležité jsou zvyky dětí, přečteme si i o vývojové spánkologii, spánkových cyklech, zdravém usínání či nedostatku spánku. Povíme si o frustroměru či o tom, jak na změnu, aby to vyhovovalo všem.

Kniha je určena pro děti od tří let s poutavými obrázky známé české ilustrátorky Michaely Bergmannové.

Nuže vyčistit zuby a dobrou, sladkou noc!

Autorkou recenze je Jitka Ježková.