Unesená blog

Sklípkan se vrací, aby znovu udeřil

Unesená, tak zní název žhavé novinky nakladatelství Katto, které se věnuje primárně žánru napětí. Pokud patříte mezi fanoušky napínavého čtení, tak rozhodně čtete dál.

Před čtrnácti lety byla Lizzy Gardnerová po schůzce se svým přítelem unesena sériovým vrahem zvaným „Sklípkan“. Jako jediné jeho oběti se jí podařilo uniknout. Doufala, že se s ním už nikdy nesetká. Nyní je Lizzy soukromou vyšetřovatelkou a žije poměrně poklidným životem. Stále ale nemůže zapomenout na své čtrnáct let staré zážitky a z toho důvodu ve volném čase učí ženy sebeobraně. Jednoho dne jí ale zazvoní telefon a všechno změní. Dovolá se jí totiž muž z její minulosti, který je aktuálně speciálním agentem FBI, aby jí řekl, že u jednoho těla byl nalezen vzkaz, určený právě jí. Sklípkan se vrátil.

Autorka T. R. Ragan není v žánru napětí žádným nováčkem, byť se s ní čeští čtenáři prostřednictvím Unesené setkávají vůbec poprvé. Na svém kontě má již více než desítku napínavých a skvěle hodnocených titulů.

Určitě je třeba se pozastavit u obálky, která je nepřehlédnutelná. Pavouk, respektive sklípkan, na obálce působí děsivě a rozhodně naláká nejednoho čtenáře, který se u čtení rád bojí (jen tak mimochodem – najdete jej i pod přebalem).

Pokud si kladete otázku, do jakého žánru napětí vlastně Unesená spadá, tak si možná ani po dočtení nebudete jistí. Unesená skvělým způsobem balancuje mezi krimi a thrillerem, v knize opravdu najdete prvky obou žánrů. Na své si tak přijdou jak milovníci vyšetřování, tak příznivci nečekaných a šokujících zvratů.

Příběh si mě získal již od první kapitoly. Osobně preferuji, když mě kniha chytne nějakou nečekanou a strašidelnou příhodou hlavní postavy hned v první kapitole – díky tomu jsem plně vtažena do děje. Unesená mi toto přání splnila na jedničku a nemohla jsem přestat číst. Oblíbila jsem si hlavní hrdinku, která byla drsná, ale zároveň milá a skromná. Příjemným zpestřením byl i její osobní život, vhodně zasazený do děje zasazen. Co se týče stylu psaní, tak v případě této novinky nemám co vytknout, byl čtivý a naprosto adekvátní vzhledem k žánru.

Skvělou zprávou je fakt, že Unesená je teprve prvním případem Lizzy Gardnerové a doufám, že ne posledním. Snad se i čeští čtenáři a fanoušci dočkají dalších případů, v zahraničí vyšlo s hlavní hrdinkou již 5 knih.

Unesená je skvělým a čtivým krimi thrillerem s velmi sympatickou hlavní hrdinkou, se kterou se rádi setkáte znovu a znovu. A já se na další setkání už teď moc těším!

Karolína Skácelová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *