20240118 Luxor 4

Dotkněte se hvězd! Recenze knihy Sisi: Císařovniny hvězdy

Edice beletrizovaných životopisů Významné ženy nedávno přivítala další přírůstek, a to příběh legendární císařovny Sisi. Ten je však tentokrát vyprávěn trochu netradičně, a to z pohledu její kadeřnice! Jak román obstál u čtenářky Evy, to se dozvíte v její recenzi.

Kdo by neznal císařovnu Sisi. Rozhodně nebylo lehké k ní proniknout. Od koho jiného bychom se mohli dozvědět více než od její věrné kadeřnice. Od ženy, která s ní trávila každý den, mohla se dotýkat jejich vlasů i jejich myšlenek.

9788024952444

Císařovna Alžběta Rakouská, alias Sisi, si velice zakládala na svých vlasech. Pečlivě kontrolovala každý vlas, který vypadl, chtěla vlasy zdravé i náležitě upravené. Během divadelního představení si všimla nádherného účesu hlavní herečky a vyžádala si setkání s její kadeřnicí. Mladá Fanny se tak stala osobní kadeřnicí císařovny a díky jejím bystrým úvahám byla možná i něčím víc.

Miluji zbeletrizované životopisy a již od mládí mám ráda císařovnu Sisi. Filmy s Romy Shneider jsem viděla několikrát a přečetla jsem i jiné knihy o Sisi. Když jsem dočetla tento příběh, úplně mě nalákal, abych se podívala i na některý z filmů o krásné císařovně.

Celý příběh je psán svižně, lehce, mile i poutavě. Nutí vás číst dál, chcete se dozvědět víc a stále nemáte dost. Abyste nebyli zklamaní, je to kniha spíše o kadeřnici Fanny. Celý příběh nám vypráví ona, čteme tak o jejích myšlenkách a pocitech a Sisi pouze pozorujeme. Ale i tak, nebo možná právě proto, mě to moc bavilo. Fanny i Sisi si rozhodně zamilujete. Jsou to dvě silné a chytré ženy.

V knize se také dozvíte spoustu nového. Třeba to, jak se žilo v Rakousku kolem roku 1860 a to jak u císařského dvora, tak u těch nejchudších lidí. Velice mě například zaujalo, jaké sňatky byly povoleny a jaké ne, kdo o tom vůbec rozhodoval, jak se to kontrolovalo a dodržovalo. Rozhodně bylo vidět, jakou práci si autorka dala, něž zjistila všechna historická fakta.

Při čtení jsem si dohledávala obrázky a fotografie jak Sisi, tak i Fanny a zaměřila jsem se hlavně na krásné účesy, o kterých je v knize hodně psáno.

Kniha je pro všechny milovníky historie, životopisných knih, ale i pro ty, kdo mají rádi romantické příběhy.

Autorkou recenze je Eva Francová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *