Silný a poutavý příběh plný záhad a zvratů

Není divu, její historický román ze 17. století se musel líbit každému, kdo do něj nahlédl. 

Novinku definuje nakladatelství jako „jedinečný dramatický příběh o ctižádosti, lásce a touze lidí talentovaných i průměrných i o tom, jak naše životy nutně utváří doba, do níž jsme se narodili“. A musíme souhlasit.

Tentokrát autorka také zamíří do minulosti, ale poměrně nedávné. Čekají nás zlatá šedesátá léta minulého století a hlavně Londýn. Z Trinidadu přijíždí do v tu dobu mrazivého Londýna Odelle, která právě dostudovala univerzitu. Pochopitelně ji čeká srážka s realitou, a tak se její první prací stane prodávání bot. A přitom by nejradši jen psala básně!

Z logiky literatury je jasné, že prodavačkou do konce románu rozhodně nezůstane. Podobně jako v předchozím románu na scénu vstupuje záhadná, tajemná postava. Podivného miniaturistu v novince střídá Marjorie Quicková, která zasahuje do osudu Odelle razantním způsobem, když jí pomůže získat místo písařky ve významné galerii.

Pak už se všechno začne odvíjet v rychlém sledu. Odelle se seznámí s mužem, jemuž matka odkázala pozoruhodný obraz – pravděpodobně mistrovské dílo španělského malíře Isaaca Roblese. Odelle se nestíhá zorientovat v situaci, která je stále nepřehlednější. Netuší, komu věřit, co je pravda, co je lež… A už vůbec neví, proč se to všechno děje právě jí. Klíč k rozluštění tajemství je skrytý někde v bouřlivých časech těsně před občanskou válkou ve Španělsku, kde v chudé vesnici spolu s rodiči tráví léto svérázná Olive, dcera vídeňského obchodníka s obrazy, a odkud pochází Isaac Robles, který se možná svou slávou vyrovná Picassovi.

Jessie Burtonová čtenáře svojí předchozí knihy rozhodně nezklame, ba zcela jistě získá spoustu nových fanoušků. Jde totiž o příběh, který obsahuje všechny ingredience skvělého románu – a navíc je vidět, že Burtonová je paní spisovatelka, která dobře ví, co dělá. Jde také o knihu, ke které se budete rádi a často znovu vracet.

Hodnocení: 86 %

Autor: Richard Klíčník

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *