Nepříliš šťastná rodina 1

Shari Lapena – Nepříliš šťastná rodina

Když se člověk rozhlédne kolem sebe, tak uvidí ostatní lidi, jak si žijí své životy. Ale kolik z nás se zaobírá myšlenkou, jaké ty jejich životy skutečně jsou? Často si myslíme, že ostatní žijí lépe než my, ale obvykle to tak vůbec není, protože každý má své malé tajemství.

Shari Lapena je kanadská spisovatelka, která se u nás proslavila díky svým skvělým „sousedským“ psycho thrillerům, jenž nám ukazují, že ne vše je tak dokonalé, jak se zdá. A tímto směrem se ubírá i nejnovější autorčina kniha Nepříliš šťastná rodina.

Jak nám název napovídá, tak děj se tentokrát točí kolem velmi privilegované rodiny, kde vše ovládá panovačný a přísný otec. Hlava rodiny si nenechá nic líbit a na všechny své, nyní už dospělé, děti je stále velmi přísný. Má k tomu přece také právo, protože právě díky jeho práci a úspěchům se celá rodina může mít tak skvěle. Na ostatní lidi vždy působili jako fungující a milující domácnost, ale všechny děti ví své. Jejich otec k nim byl často nemilosrdný a ony si od něj musely nechat vše líbit. Po nepříliš vydařené velikonoční večeři jsou ale všichni šokováni, protože jejich otec i matka jsou nalezeni mrtví v jejich honosném sídle. Potomci se díky tomu začnou těšit na nemalé dědictví, ovšem jejich „radost“ jim začne komplikovat policie, pro kterou jsou tito dědici hlavními podezřelými.

Autorka má opravdu dar psát psycho thrillery a potvrzuje nám to v každé své nové knize znovu a znovu. I když čtete v podstatě o jedné události a snažíte se přijít na to, kdo je vrah, tak se nikdy nestihnete nudit, protože Shari Lapena si dokáže skvěle pohrát s vaší myslí a vy každých pár stran budete nuceni měnit svůj názor a přehodnocovat, kdo je podle vás vrah. V jednu chvíli si budete jistí, že je to zahradník, ale po pár dalších stránkách si zase budete na sto procent jistí, že to byla pokojská. Autorka vás jednoduše celou dobu udržuje v napětí a nejistotě, takže nebudete chtít knihu odložit. Tohle vše je ještě umocněno krátkými kapitolami, jež vás budou nutit číst pořád dál a dál, protože co když už v té další kapitole přijde jasné vysvětlení a vy se konečně dozvíte, co a jak se stalo?

Knihy Shari Lapeny patří mezi jedny z nejoblíbenějších ve svém žánru a není se čemu divit. Autorka si drží svůj vysoký standard a s každou novou knihou čtenářům dokazuje, že patří mezi ty nejlepší. Její nová kniha je věrná jejímu stylu, ale věřte mi, že ten konec vás překvapí a vy si budete přát, aby příběh ještě pokračoval.

Autorkou recenze je Kristina Heklová (@kristi_cte).