chata blog

Série Romantické útěky pokračuje, tentokrát ve Švýcarsku

Julie Caplinová si díky sérií Romantické útěky získala velkou oblibu. Knížky, jež spojuje láska, dobré jídlo a atraktivní destinace, jsou v dnešní náročné době uklidňujícím balzámem pro duši.

S dosavadními šesti hrdinkami knížek jsme se podívali do Kodaně, Paříže i New Yorku, užívali si v Chorvatsku, pili čaj v Japonsku a vedli hotel na Islandu. Kam nás vezme zatím poslední, sedmá, Angličanka Mina? Čokoláda, sýr, zasněžené vrcholky Alp a preciznost v každém směru, to je Švýcarsko. Mina tam jede navštívit svou milovanou kmotru a doufá, že v jejím útulném penzionu zapomene na milostný trapas, který se jí stal. Pořádný hrnek horké čokolády a hutný dort, to je podle Miny lék na problémy s muži. Jenže to by jí jeden pohledný zástupce mužského světa nesměl zkřížit cestu hned ve vlaku. Luke věří na osud, jejich setkání považuje za znamení shůry. Bude Mina stejného názoru, nebo na opačné pohlaví zanevře úplně? Nuže, nalijte si sladký a horký nápoj, zakrojte kus dortu a nechte se unášet na vlnách ryzí romantiky. Takové, která kromě stěžejní milostné linie přináší i pořádnou porci svěžího humoru a lehké nostalgie.

Julie Caplinová má pro Romantické útěky osvědčenou šablonu, která se s příchodem románu Chata ve Švýcarsku, sedmého volného pokračování, může jevit jako už lehce omšelá, přesto funguje a je vábničkou pro všechny milovníky románů pro ženy. Hrdinky vždy řeší osobní problém, většinou trable s láskou. Opouštějí bydlení i práci, aby v nové destinaci začaly znovu a zapomněly na útrapy, které jim život přinesl. A hádejte, co se stane, můžete jen jednou! Ano, do cesty jim vstoupí muž. Takový, před nímž se ženám podlamují kolena a létají motýlci v břiše, takže, romantiko, voilá! Ale nebyl by to správný román pro ženy, kdyby cesta ke štěstí byla krátká a rovná jako pravítko.

A Švýcarsko? Věřte, že si ho užijete vrchovatě. Julii Caplinové nelze upřít fakt, že destinace, kam její hrdinky cestují, umí náležitě a barvitě popsat, takže zapojíte všechny důležité smysly. Varuji vás, s každou Mininou výpravou do kmotřiny kuchyně budete mít čím dál větší chuť na hustou čokoládu, či lahodný krémový sýr. S každou jízdou na vleku si budete chtít obout lyžáky a zdolávat zasněžené sjezdovky. Spisovatelce se i po sedmé podařilo vystihnout v románu Chata ve Švýcarsku krásu konkrétní země a vyzdvihnout charakteristické rysy krajiny i obyvatel.

Přestože jde o sérii, nemusí se jednotlivé knihy číst, jak jdou za sebou. Jedná se o velmi volná pokračování, propojena spíše vedlejšími postavami.

Romány Julie Caplinové si nehrají na intelektuální četbu, to od nich ani nechceme. Víme přesně, co od nich můžeme čekat, a to také pokaždé dostaneme. Milovníci romantické četby se mohou těšit, že s hrdiny knížek stráví příjemné chvilky bez starostí.

Barbora Javorková