kopirak rc

Pozor, nečíst před spaním! Recenze Kopíráka, nejděsivějšího thrilleru roku

Už za pár dní vychází nejočekávanější thriller roku: Kopírák, prvotina autorky Sam Holland. Už teď ale můžeme prozradit, že tohle čtení rozhodně není nic pro slabé povahy! Než se vnoříte do zvrácené mysli chladnokrevného vraha, nechte se navnadit recenzí čtenářky Terezy.

Děsivé příběhy, které známe z knih a filmů, bohužel ne vždy zůstávají pouze na papíře nebo na filmovém plátně. Překvapivě fantazie není často nejtemnější a ty nejhrozivější příběhy píše sám život. A tak se nyní světem valí fenomén true crime podcastů a seriálů inspirovaných skutky chladnokrevných sériových vrahů. Také jste podlehli? A jak se při jejich poslechu a sledování cítíte?

Pravděpodobně vás napadne, že je to děsivé, odporné a nechápete, jak něco tak brutálního může někdo spáchat. Co když vás to ale naopak fascinuje? Co když si vás to podmanilo natolik, že chcete tyto hrůzy napodobit – okopírovat?

Sam Holland čtenáře hned od začátku nešetří a představuje jim zvrácenou mysl vraha – kopíráka v jeho nejniternější podobě. Už od prvních stránek je vám tak jasné, že tohle nebude žádné lehké čtení před spaním.

Vraha a jeho hrozivý pohled na svět ale rychle opouštíme a seznamujeme se s hlavními postavami: nerozvážnou a životem poznamenanou Jess, drsného a osudem pokořeného detektiva Griffina a odhodlanou vrchní inspektorku Caru. Tito tři se stávají našimi vypravěči a příběh sledujeme střídavě jejich očima. Každá z postav má přitom svá temná tajemství a autorka nám postupně odhaluje každé z nich. Příběh lehce a svižně plyne a vše začíná být záhadně propojené.

Obětí přibývá a zabijáka se stále nedaří dopadnout. Zdá se, že se inspiroval nechvalně proslulými sériovými vrahy. S každou další vraždou přemýšlíte, který z nich byl jeho inspirací tentokrát. Byl to šílený Manson, chladnokrevný Zodiak nebo po krvi lačnící Dahmer? Navíc se zdá, že všichni jsou s vrahem spojeni poutem, o kterém nikdo z nich netuší.

Začínáte podezřívat každého, kdo je do případu zapojený. Už si dokonce troufáte odhadovat, kdo je vrahem a jak celý příběh skončí. Je to přece tak do očí bijící. Ale ať už tipujete kohokoliv, na konci zůstanete jen nevěřícně zírat a litovat toho, jak jste se šeredně spletli.

Kopírák vás chytne a nepustí. V úvodní části je trochu náročnější zorientovat se mezi postavami, ale prvotní nepříjemnosti díky rychle se rozvíjejícímu příběhu brzy zmizí a pak už čtete jedním dechem. Autorka se přitom moc nevěnuje detailním popisům prostředí, ale zaměřuje se zejména na pocity a rozvoj postav. Ale nebojte se, o krvavé popisy místa činu nepřijdete.

A na závěr už jen jedna rada: Doporučuji nečíst před spaním, nebo se děsivým nočním můrám nevyhnete.

Autorkou recenze je Tereza Císařová. Recenze vyšla v Magazínu LUXOR v březnu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *