S touhle knihou můžeš cokoli. Jenom ji nesněz

Také patříte mezi ty, kteří úzkostlivě pečují o každou svou i půjčenou knihu? Obalujete, poznámky a zvýrazňování pasáží je pro vás nemyslitelné a při pomyšlení jídla nebo pití nad knihou vám tuhne krev v žilách? No dobře, toto už je trochu extrém, ale představte si, že to všechno a mnohem víc je nejen povoleno, ale dokonce podpořeno.

„Maluj jenom nosem. Ruce dej za záda a pusť se do toho: špičkou dělej kaňky, levou a pravou stranou šmouhy.“

Cos knihou, která se nesmí jíst? Všechno ostatní. Doplníte komiks, dáte život novému superhrdinovi, založíte kapelu, čmáráte grafity, klonujete, zapracujete na své slovní zásobě, protáhnete se stránkou (doslova), trháte, rozpouštíte, stříháte, vybarvujete slipy, hrajete si a neomezujete se.

„Tahle stránka je na tvé smutné myšlenky. Vybarvi je, abys je trochu rozveselil/a. Použij tuto stránku na utření slz.“

Ptáte se, kdy se hodí koupit knihu, která se nejí? Vždycky. Je jedno, jestli hledáte narozeninový dárek pro mladšího brášku, malou odměnu pro nejlepší kamarádku za úspěšně složenou zkoušku, poděkování za hlídání dětí babičce a dědovi nebo odreagování pro přepracovaného kolegu.

„Vyber si dva různé malířské nástroje, třeba tužku a štětec. Rozpoutej mezi nimi hádku tahů a čmáranic. Nakresli i zvuky a výkřiky.“

Pokud jste už objevili kouzlo kreativních knih, jako jsou například Destrukční deník nebo Tohle není kniha, vyzkoušejte i Tuhle knihu nejez. Je to hra a příležitost dát svým myšlenkám nový rozměr. Tzv. otevřené umění, na kterém jsou tyto deníky a knihy založeny, patří mezi současné světové fenomény. I se stejným zadáním bude totiž každý z nich originál. Sdílejte s námi své výtvory na sociálních sítích a uvidíte. Na Facebook i Instagram stačí přidat hashtag #TuhleKnihuNejez a v příspěvku označit Neoluxor. My se potom pochlubíme.

„Den co den na tuhle stránku něco přidávej. Kresli přes sebe, gumuj. Bude se měnit s tím, jak se mění tvoje nálady. Nebude nikdy dodělaná.“

A teď už si běžte zkusit navrhnout dům, ve kterém byste chtěli bydlet, nakreslit sebe jako květinu nebo využít knihu jako pálku. Jak dlouho s ní tak asi dokážete pinkat s jablkem?

Hodnocení: 85 %

Autorka: Jana Sklenářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *