Navrh bez nazvu 13

Jen přežít tuhle dovolenou? Recenze knihy Ostrov

Tradiční rozpor „Kniha, nebo film?“ má jen málokdy tak nejasného vítěze. Román Rudolfa Havlíka Ostrov byl totiž napsán dle filmového scénáře a obojí bylo vydáno téměř zároveň – je tedy na vás, ve kterém formátu si tento příběh plný napětí i humoru vychutnáte! Přečtěte si recenzi čtenářky Evy, u které na plné čáře vyhrála kniha.

Dovolená, na kterou nikdy nezapomenou. Dovolená, která začala na překrásném ostrovním státě Vanuatu a donutila je postavit se nejen sobě navzájem, ale i boji o vlastní přežití.

Alici bylo už přes čtyřicet, což se jí nezdálo být nijak moc, ovšem jen do určité chvíle. Na dovolenou se těšila dlouho. Bali měl být splněný sen. Nádherné místo, jako stvořené pro dokonalý relax. S manželem si poslední dobou už nebyli tak blízcí, ale to by se tady mohlo změnit.

Richard měl na dovolenou krapet odlišný názor. Byl zvyklý vše plánovat a přizpůsobovat zejména svým potřebám. Se svou ženou se nedomlouval a zkrátka zakoupil dovolenou podle svého. Naštěstí vybral takové místo, kde ani Alici nenapadlo protestovat.

Dovolenou si užívala. Ale jak jinak, zase všechno musel pokazit. Richard zrovna moc taktu nepobral. Neudržel jazyk za zuby a hned na začátku dovolené své manželce oznámil, že podal žádost o rozvod. Našel si jinou ženu, samozřejmě mladší.

Co čekal? Po takovém sdělení už s ním nechtěla být ani minutu. Okamžitě chtěla odjet. Richard se nehádal a výjimečně s Alicí souhlasil. Hlavně se vrátit co nejrychleji domů a mít už tohle všechno za sebou. Netoužil po ničem jiném než začít nový život. Život bez Alice. Věci však nebývají tak snadné, jak se občas zdá. Jsou svátky, nic nelétá, nic odsud nejede. Nepomáhají ani prosby, naléhání a smyšlení důležitosti návratu.

Richard s Alicí opouštěli hotel rozhádaní, ale v dobré víře, že se už brzy nemusí nikdy vidět. Když dorazili na místo, kde na ně mělo čekat letadlo, stálo tam něco, co se mu jen vzdáleně podobalo. Bylo malé, rezavé, ošklivé a hlavně nákladní, ale létalo, a to jim ke spokojenosti stačilo. Hlavně se dostat rychle pryč. Richard byl spokojený. Nezáleželo mu na tom, co si myslí Alice. Nechtěl s ní trávit už ani minutu. Pilot Jimmy Holiday vypadal, že se vyzná. Určitě už má hodně nalétáno, a to bude muset stačit.

Pro Alici se jen prohlubovala její noční můra. Seděla v nákladním letadle, kde sdílela prostor nejen se zavazadly, ale i se slepicemi. Jedné se navíc podařilo nějakým záhadným způsobem dostat z klece ven. Nedalo se přesně určit, která z nich víc panikařila.

Richardovi to lezlo na nervy, ale sám byl v pohodě. To Alice vždy nenáviděla létání. O to větší se v ní probouzel strach, když musela čelit takové výzvě. Nehodlala to ale vzdát a on to moc dobře věděl.

Jimmy z nich neměl dobrý pocit. Na jeho vtipy nereagovali a tvářili se oba dost naštvaně. Peníze však nutně potřeboval. Vše probíhalo podle plánu, s bouří by si poradit uměl, ale co ten svíravý pocit, který nepřestával?

I když se zdá kniha zprvu jako typická oddechovka, nechybí v ní dobrodružství, ani napětí. Co všechno se může stát na ostrově, kde o vás vůbec nikdo neví? Je možné přežít vedle někoho, kdo vám tak ublížil a zdá se, že s tím nehodlá přestat? Možná dostanou druhou šanci, ale na jak dlouho? Kdo přežije?

Při čtení knihy budete mít pocit, že Alici a Richarda znáte osobně.

Spisovatel, režisér a scénárista Rudolf Halík napsal nejprve scénář k filmu Ostrov. Až poté byla vydána i kniha. Díky tomu jsou v knize použity fotografie z natáčení filmu i popsáno, jak vznikl nápad film natočit. Jeho natáčení nebylo tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Autor sám je známý zejména díky své tvorbě. Napsal a režíroval filmy Pohádky pro Emu, Po čem muži touží 1 a 2, Minuta věčnosti, Bábovky a Prezidentka. Známé jsou i jeho romány Horkou jehlou a Zítra je taky den, či dokumentární seriál Na vlastní nohy.

Autorkou recenze je Eva Marešová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *