Regentská Anglie rozhodně není mrtvá

Marianne Daventryová je docela obyčejná mladá dívka… tedy až na to, že žije v roce 1816 a k smrti nesnáší svůj pobyt v Bathu. Mnohem raději by trávila volné dny pobíháním po zahradě rodinného sídla, seděla na trávě a četla si knihu, jezdila na koni nebo se starala o svého ovdovělého otce. Místo toho trčí u své mírně rozmrzelé babičky, staropanenské tety a na paty se jí neustále věší obstarožní uslintaný Whittles.

Pak se na ni ale usměje štěstí. Je pozvána na panství Edenbrooke, kde se opět po více než roce uvidí se svou sestrou, dvojčetem, které od ní nemůže být odlišnější. Cesta z Bathu je ovšem nebezpečnější, než by si představovala, a tak skončí zakrvácená a zablácená v hostinci s postřeleným kočím a hysterickou služebnou. To je však jen začátek bouřlivého pobytu na Edenbrooke, který toho změní daleko víc.

Na Pýše a předsudku je i po staletích něco kouzelného, něco nádherně romantického, co nás nutí se k ní stále vracet. A právě na tom stojí nová éra tzv. regentských románů, které si oblíbily už naše babičky. Tentokrát ale žánr přichází s jakousi obrodou, láká mladší ročníky a stává se čím dál tím oblíbenější.

Recept je jednoduchý – Anglie 19. století, sympatická a víceméně roztomilá či nebojácná hrdinka, přitažlivý a tajemný hrdina, nebezpečná, záhadná i naprosto jednoduchá zápletka a většinou také šťastný konec. To vše vás dokáže vtáhnout od prvních řádků a nepustí až do samotného konce, jehož podobu tak nějak vytušíte už v dobré polovině knihy. Ale nikomu to nevadí, protože tyhle líbivé romance vás dokážou krásně pohladit po duši.

Panství Edenbrooke je toho jasným důkazem. Julianne Donaldsonová rozhodně nepřichází s ničím novým, její příběh je poměrně průhledný, hlavní hrdinka trochu naivní a hrdina až exemplárně snový kousek, ale má to prostě něco do sebe. Něco, nad čím budete mít ten správný připitomělý výraz ve tváři, který nezmizí ani po dočtení, protože budete mít chuť se rychle pustit do něčeho stejně skvělého a milého.

Knihu doporučuji všem nenávratným romantikům, snílkům a milovníkům staré Anglie, kdy hlavní starostí mladých debutantek bylo, jestli se jim podaří ulovit toho správného nápadníka, nebo naopak bojovaly s nespravedlivým systémem, který na ženy pohlížel spíše jako na módní doplněk.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Petra Sýkorová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *