Poslední zelené údolí 2

RECENZE: Mark T. Sullivan – Poslední zelené údolí

„Žít svůj americký sen.“ Pro někoho bezduchá, laciná fráze, pro jiného mantra, k níž upíná své touhy a přání. A znáte to, vyšlete-li přání ke hvězdám, nebo v případě hlavních hrdinů románu Poslední zelené údolí k Bohu, možná se vám vyplní.

Mark Sullivan se ve svém nejnovějším románu nazvaném Poslední zelené údolí inspiroval osudy rodiny Martelových, kteří se z Ukrajiny dostali do Spojených států. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se nejednalo o rodinu s německými kořeny a nepsal se rok 1944. Němci už tuší, že konec války se blíží, opouštějí tedy zabraná území. Martelovi, jejichž předkové na Ukrajinu přišli za Kateřiny Veliké z Německa, aby rozhýbali zemědělství v chudobě zmítané zemi, se musí rozhodnout – zůstanou v područí nelítostného Stalinova režimu, nebo odejdou s německými vojáky, byť jimi pohrdají, protože ti se zaručili, že čistokrevné Němce ochrání? Adeline a Emil mají jediný sen – dostat se na Západ a najít vysněné zelené údolí. Podaří se jim to?

Autor má na svém kontě román Pod krvavými nebesy, jehož děj se také odehrává během druhé světové války. I ve svém novém počinu prokázal, že je spisovatelem, který dokáže vážné téma zpracovat v silný příběh. Martelovi prožili těžká léta na útěku „s vlky“, kdy si nebyli jistí, zda přežijí.

Příběh, který se vám dostává do rukou, je všechno, jen ne patetický, byť na hlavní hrdiny čeká spousta strastí, fyzických útrap i psychické újmy. Základní dějovou linii z posledních válečných let autor prokládá vzpomínkami Adeline a Emila na minulost. Prožijeme s nimi hladomor za Stalina či Emilovo válečné trauma, o němž nechce nikomu říct.

Místy děsivým vzpomínkám kontruje Adelinina houževnatost a neutuchající víra v lepší zítřky, která se jako tenká nit naděje vine celým příběhem. Číst o nelehkém údělu Martelových, jemuž dominuje nespravedlnost a příkoří, není lehké. Zatímco jiné osud obdaroval porcí štěstěny, Emil a jeho rodina dostali pořádnou nálož trápení, s nímž se vypořádali po svém.

Mark Sullivan píše velmi poutavě, kromě barvitých dialogů čtenářům nabízí fascinující pohled na tu část války, o níž spousta lidí dodnes neví. Také já jsem se poprvé až z knihy dozvěděla, že část obyvatel Ukrajiny tvoří potomci německých sedláků, kteří tam přišli hledat podobné „zelené údolí“ jako Martelovi.

Mark Sullivan určitě nečekal, že jeho kniha vyjde v době, kdy Ukrajina bude bojovat o svou nezávislost. Podobnost osudů postav románu je se současnou situací čistě náhodná, přesto z ní mrazí.

Hledáte-li kvalitní historický román, jehož pevné základy tvoří životní osudy skutečných lidí, sáhněte po Posledním zeleném údolí empatického vypravěče Marka Sullivana. Sto procent si tato knížka zaslouží bez váhání.

Autorkou recenze je Barbora Javorková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v dubnu 2022.