Pro radu se obracejte na Sugar

Říká si Sugar, ale ne vždy je tak sladká jako její jméno. Mnozí můžete Sugar znát ale nikoli díky tomuto pseudonymu, ale spíše dle jejího celého jména. Sugar je totiž Cheryl Strayedová, autorka bestselleru Divočina, podle něhož byl natočen také stejnojmenný film s Reese Witherspoon v hlavní roli.

Velká cesta k sobě samému ale není jako Divočina. Není to román a s největší pravděpodobností se nestane ani knižní předlohou k celovečernímu filmu, i tak je to ale čtivá kniha, ve které si každý najde něco pro sebe.

Kniha se skladá z dopisů a následných odpovědí na ně, které jsou občas proloženy pasážemi s osobními zážitky a zkušenostmi autorky, moudry a citáty, ať už původními od Cheryl neboli Sugar, ale i od více či méně známých osobností – lékařů, vědců, psychologů a dalších.

Autory dopisů jsou buď čtenáři Cheryliných knih a jejích článků a sloupků v časopisech (píše např. pro Vogue nebo New York Times Magazine) a zaměření a témata těchto dopisů jsou velmi různorodá a pestrá. Odesílatelé se Sugar svěřují se svými nejniternějšími problémy a strastmi, případně se k ní obracejí s prosbami o radu.

Setkáváme se tváří tvář s gayem, kterého odsoudila vlastní rodina, s maminkou, jejíž několikaměsíční dcera čeká na operaci nádoru mozku, s mužem, který prochází těžkým obdobím a jeho nejbližší přátelé se mu odcizují, ale také s ženou, která by se ráda stala oceňovanou spisovatelkou, ale neví jak na to, nebo s mladou ženou s humanitním vzděláním, která se kvůli svému oboru potýká s nepochopením ze strany svých blízkých.

Na všechny dopisy Sugar reaguje nenásilným a velmi upřímným způsobem. Ve svých odpovědích spíše než na odborné psychologické metody spoléhá na lidský a přátelský přístup, osobní zkušenosti a reálné příběhy a laický, často hovorový jazyk, zkrátka si někdy nebere servítky. A i když zrovna neřešíte daný problém, v jejích odpovědích můžete nalézt kupu poselství a rad našroubovatelných na jiné životní problémy.

A ještě něco?
Aby byli asi desetkrát ušlechtilejší, než si myslí, že dokážou být. Díky tomu bude jejich život asi stokrát lepší. Je to dobrá rada pro kohokoli a v jakémkoli věku, ale zejména pro lidi mezi dvacítkou a třicítkou.
Proč?
Protože mezi dvacítkou a třicítkou se stáváte tím, kým budete, takže je dobré, když se z vás nestane kretén. (…)

V době, kdy osobní rozvoj je jedním z nejčtenějších žánrů, je třeba umět si z dostupné nabídky knih (ale i jiných zdrojů) vybrat. Velká cesta k sobě samému je určitě jednou z variant, po které můžete sáhnout, toužíte-li po troše přirozené motivace a nasátí pozitivní energie, která v uspěchaných dnech rozhodně není na škodu.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Petra Nováková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *