Povídky ze Svrabové čtvrti recenze

Příběhy zaniklého Josefova

Nechte se pozvat do světa, který už dnes vlastně neexistuje. Vydejte se v povídkách novináře Františka R. Krause do křivolakých uliček staré Prahy.

Spisovatel a novinář František R. Kraus byl hrdým souputníkem takových literárních velikánů, jakými byli Franz Kafka, Max Brod, Egon Erwin Kisch či bratři Čapkové. Přesto se o něm v učebnicích literatury nedočtete, a to je velká škoda. Kraus totiž čtenářům ve svém díle otevírá čtenářů bránu do zmizelého světa židovské Prahy, mezi obyvatele V. obvodu, známého jako Svrabová čtvrť či prostě Josefov.

Kniha Povídky ze Svrabové čtvrti by se měla stát první částí souborného vydání díla Františka R. Krause. V krátkých i delších příbězích zabrousíte do Prahy z dob, kdy báby prodávaly na Ovocném trhu ovoce přímo ze zástěry a kdy dojet na onen Ovocný trh „až“ ze Žižkova byl bezmála hrdinský čin. Autor velmi realisticky popisuje nejen osudy hrdinů, ale podává také svědectví o duši našeho krásného hlavního města v meziválečném období. Město a doba se vyvíjely a pro mnohé nebylo snadné se uživit či takzvaně naskočit na koně změn, který cválal nejen pražskými ulicemi.

V Krausových povídkách defilují větší i menší hrdinové, čtenář má pocit, že kráčí po kouzelných uličkách židovské čtvrti, obchůdků, hospůdek, kaváren, i podniků, kde bujel tajný obchod, černý trh a bujarý noční život. Poznáte vážné a vážené občany, obyčejné lidi, ale také řadu pitoreskních figurek, s nimiž se jistě sám autor mohl v tehdejších dobách v uličkách Josefova míjet. Osudy obyčejných lidí podané humorně, dojemně i dramaticky, potěší každého milovníka staré Prahy a dobrých vyprávění.

Máte-li rádi romány a povídky slavných českých spisovatelů, píšících německy, rozhodně byste měli věnovat pozornost i dílu Františka R. Krause, protože jeho Povídky ze Svrabové čtvrti jsou lahodnou jednohubkou, díky níž se budete těšit na další knížky tohoto opomíjeného mistra pera.

Helena Herynková