Stan Lee recenze

Příběh otce Marvelu

Stan Lee. Muž, jenž stál u zrodu komiksových hrdinů Marvelu. Komiksový autor, kterého zná snad každý fanoušek, a přesto nikdy nenakreslil ani jedno okénko komiksu. Stan Lee a jeho zázračný příběh.

Stan Lee se narodil chudým židovským imigrantům, prošel službou v armádě za 2. světové války a prožil pravý americký sen. Zamiloval si komiks, ve své době velmi pokleslou a vysmívanou zábavu, příběhy s hrdiny a gangstery, kde bylo vždy předem jasné, že dobro vyhraje a jak se to stane. Postupně se stal šéfredaktorem vydavatelství Timely/Atlas, které bylo ve 40. a 50. letech největším v zemi, aby na svou práci následně vrhnul totálně nový pohled.

V 60. letech se totiž Stan Lee rozhodl, že by bylo třeba zaběhnutá pravidla komiksu rozmetat a změnit. Spolu se spolupracovníky Jackem Kirbym a Stevem Ditkem stvořil zcela nové superhrdiny, kteří sice disponují superschopnostmi, ale zároveň jsou to jen obyčejní lidé s vlastními démony a poklesky. Lee vsadil všechno na jednu kartu, aniž tušil, zda tito realističtí hrdinové čtenářům učarují, nebo budou zatraceni. Sázka vyšla a zrodil se Marvel. Prvním skokem do této nové éry komiksu byla Fantastická čtyřka. O jejím úspěchu, a všech kteří následovali, se snad ani nemusíme šířit. Superhrdinové spustili lavinu zájmu a ke zrodu legendy už zbýval pouze krůček.

Sám Stan Lee byl rozhodně podobný svým hrdinům. Obyčejný muž, který šel za svým snem, autor s vizí, kterou se mu s notnou dávkou štěstí podařilo naplnit. Jeho fascinující příběh přináší kniha Zázračný život. Paměti či biografii komiksového krále sepsal Danny Fingeroth, dlouholetý autor a redaktor příběhů o Spidermanovi. Se Stanem Lee úzce spolupracoval, vedl s ním stovky polemik a oficiálních i soukromých rozhovorů. Je tedy osobou nejpovolanější.

Zázračný život nás seznámí se zrodem legendy Marvelu, ale především se životním příběhem muže, který stál v pozadí onoho úspěchu. Rozhodně nečekejte žádnou nudnou snůšku dat, Danny Fingeroth si díky více než čtyřicetileté spolupráci a známosti se Stanem Lee mohl dovolit opravdu úzký vhled do jeho života. Celé vyprávění je zakončeno zajímavými fotografiemi ze soukromí Stana Lee, ale i různých oficiálních akcí Marvelu.

Příběh Stana Lee je inspirující a fanoušci Marvelu rádi znovu podlehnou jeho kouzlu. Jste-li pravověrným hltačem Avengerů a jiných superhrdinů, měla by se tahle knížka rozhodně stát hrdou součástí vaší knihovny.

Helena Herynková