Andělin popel blog

Příběh dětství ze zeleného ostrova

Irsko. Pro většinu lidí romantická krajina, zelený ostrov překypující milými lidmi, dobrým pivem a spletitou historií. Ovšem, když jste čtyřletý kluk a kolem zuří hospodářská krize, už se to zdá méně romantické. Přesto však irský spisovatel Frank McCourt dokázal napsat o svém pohnutém dětství nádherný román Andělin popel.

Frank McCourt se narodil v Brooklynu v době hospodářské krize. V době, kdy z Irska prchali tisíce lidí před hladem a strádáním do USA. Jeho rodiče byli tou dobou také čerstvými přistěhovalci a se Spojenými státy se teprve sžívali. Pak ale udělali něco nepředstavitelného – přestěhovali se s celou rodinou zpět do zuboženého Limericku.

Dle historických pramenů víme, že život v Irsku těch časů skutečně nebyl žádný med a sám autor to dosvědčuje vynikajícím autobiografickým románem, jenž začíná slovy: „Horší, než obyčejné bídné dětství je bídné irské dětství, a ještě horší je bídné irské katolické dětství,“ a diví se, že se vůbec dožil tolika let, aby se mohl se svým příběhem svěřit.

Nemusíte se ale ani v nejmenším bát nějakého sladkobolného příběhu ve stylu Olivera Twista, Andělin popel je svěží, humorný román, vyprávěný vybroušenými slovy a s překvapujícím nadhledem. Je až k neuvěření, jak kouzelně mění McCourt své hladovění, bídu, otcovo pití, matčinu zvrácenou pobožnost, a vůbec celý kolotoč svého podivného dětství, v satiru a čtenáři se na rtech objevuje osvobozující úsměv.

Matka se s minimální finanční částkou, kterou otec velmi často zvládne propít, snaží udržet naživu pětičlennou rodinu. Otec odchází hledat práci a vrací se v podroušeném stavu, a jejich děti se plácají od ničeho k ničemu, to vše pod rouškou trvalého limerického deště. Jeden by řekl, že z takových strastí nemůže vzniknout dobrý, natož vynikající román, který se v současné době již řadí mezi literární klasiku. Andělin popel, který nedávno vyšel v novém, revidovaném překladu po osmnácti letech, se dočkal také slavného filmového zpracování s Emily Watsonovou a Robertem Carlylem v hlavních rolích.

Nechte se vtáhnout do mokrého města Limerick, kde defilují postavy jako právě vytažené z Dickense a užijte si příběh muže, který se díky svému bídnému irskému katolickém dětství natrvalo zařadil mezi literární klasiky. Ujišťuji vás, že se s Frankem McCourtem nebudete ani chvilku nudit a k románu Andělin popel se ještě mnohokrát s chutí vrátíte.

Helena Herynková