Dívka pod hladinou blog

Pod vodou s aligátory a mrtvolami

Už jste někdy zažili, aby hlavní hrdinkou knihy byla policejní potápěčka? Andrew Mayne Vás ve své nejnovější knize přesvědčí, že prostředí pod vodní hladinou je pro zločin jako dělané!

Andrew Mayne je u nás známý jako autor bestsellerů Šelma nebo Hračkář, ve kterých kriminální činy vyšetřuje profesor bioinformatiky Theo Cray. Do své nové série, ve které půjde o objasňování zločinů odehrávajících se v nějaké míře pod vodou, tentokrát angažoval jako hlavní vyšetřovatelku ženu, a to policejní potápěčku Sloan McPhearsonovou.

Sloan pochází z rodiny hledačů pokladů (a možná taky trochu pašeráků), pro policii nejčastěji hledá odhozené zbraně nebo důkazy, občas tahá z vody i mrtvoly. Potápění je pro ni i koníčkem, dělá si totiž doktorát z podvodní archeologie a ve floridských kanálech často pátrá po předmětech z dávné minulosti. Jednou, když je zrovna pod vodou, hodí někdo do kanálu mrtvé tělo dívky, kterou Sloan kdysi v dětství znala. Žena byla zavražděna chvíli předtím a potápěčka se tak rázem stává pro policii podezřelou osobou číslo jedna. Co je ale horší, pravý vrah zná Sloaninu totožnost a v ohrožení je nejen ona sama, nýbrž i její dcera.

Sloan se pouští do pátrání na vlastní pěst, najde si i jednoho zcela nepravděpodobného parťáka, bývalého policistu a nepřítele rodiny, který dostal do vězení za pašování narkotik jejího strýce. Spolu zjistí, že zavražděná dívka možná věděla něco o ztraceném balíku peněz a kompromitujících materiálech na politiky a soudce, které usilovně hledá velký drogový kartel. Stopy nevedou jen do vysokých pater politiky, ale také, jak jinak, pod hladinu. Jenže floridské vody, to nejsou jen krásné pláže a romantické potápění k vrakům starých lodí, je to i moře oplývající žraloky a kanály plné aligátorů, plazů a jedovatých ryb. Kdo bude u pokladu dřív? Sloan se svým společníkem, federální agenti, nebo gang zabijáků? A i kdyby Sloan našla hledaný kontraband první, nebude náhodou v ještě větším nebezpečí?

Dívka pod hladinou je docela napínavé čtení. Vyšetřování je svižné, jedna akční scéna střídá druhou, Sloan je poměrně vtipná a její interakce s parťákem Georgem i členy rozvětvené rodiny, včetně předpubertální dcery, jsou také zábavné. Navíc se celý příběh odehrává v pro nás velmi exotických kulisách, několikrát jsem si při čtení vzpomněla na svého oblíbeného sériového vraha Dextera, který byl s Floridou a mořem rovněž hodně spjat. I když nejsem zrovna fanouškem thrillerů s politickým pozadím, díky podvodní linii to bylo něco nového a neokoukaného.

Hana Kubíková