Nebe nad Jemenem

Počtvrté na odvrácené straně štěstí

S chirurgem a skvělým vypravěčem Tomášem Šebkem jsme mohli prožít misi na Haiti, v Afghánistánu a Jižním Súdánu. Nyní nás v nové knížce vezme na další výpravu, tentokrát do Jemenu.

Většina z nás by se nikdy nevydala do míst, kde zuří válka a denně umírají lidé. A stejně tak si neumíme představit, jak se v takové zemi žije a co všechno vás tam může potkat. Existují však odvážlivci, kteří do válečných zón vyrážejí dobrovolně, a dokonce i opakovaně. Nejedná se pouze o vojáky z povolání, ale především o lékaře, jezdící pomáhat místnímu obyvatelstvu a zachraňovat zraněné i nemocné. Jedním z takových lékařů je také chirurg Tomáš Šebek.

Tomáš Šebek se narodil v Praze, vystudoval medicínu a začal pracovat v nemocnici Na Homolce. O dva roky později založil společnost, provozující unikátní odborný portál pro lékaře a internetovou stránku sdružující ty nejlepší doktory ve svém oboru. V roce 2010 se přidal k mezinárodní organizaci Lékaři bez hranic a vyjel na svou první misi. V Haiti si začal psát deník, nejdříve pro sebe a své blízké. Jeho zážitky z Haiti nakonec vyšly knižně a Tomáši Šebkovi začala nová životní kapitola – píšícího lékaře.

Nová kniha, Nebe nad Jemenem, je již čtvrtou deníkovou reportáží ze zahraniční mise. Jak již název napovídá, vydal se Šebek na další neskutečně zajímavé, avšak současně životu nebezpečné místo, do dalekého Jemenu. I tentokrát čtenáře provádí celou svou misí, od odjezdu a loučení s rodinou, přes všechny zážitky až po šťastný návrat. Seznámíme se díky němu s prací lékařů bez hranic, životem a potížemi místních, ale také s dramatickými událostmi, které ho při službě v Jemenu potkaly. Šebek se svému (nyní již knižnímu) deníku svěřuje rovněž s osobními pocity, se smutkem, nadšením a dojmem z původně vznešených měst, nyní živořících a zničených bojem.

Jeho osobitý a autentický vypravěčský styl čtenáře vtáhne do děje. Když vzhlédne od rozečtené kapitoly, má téměř dojem, že by měly kolem svištět kulky a ozývat se volání muezzinů. Rozhodně ale není třeba se bát, že by Šebek popisoval smutné či nebezpečné zážitky nějak drasticky. Dokáže svým vyprávěním na mnoha místech rozesmát a na téměř každé bezvýchodné situaci najde něco pozitivního.

Nebe nad Jemenem je emotivní bombou, kterou si milovníci reportážních knih s chutí nechají vybuchnout přímo do hlavy. Autor navíc svá slova doplnil vlastními fotografiemi, nádherně dokreslující vyprávění. Díky nim si dokážete minimálně představit místa, kam se lékař dostal, a při čtení zatajíte dech, co všechno se v jiných zemích děje. A možná potichu poděkujete za náš klidný domov.

Čtvrtá kniha Tomáše Šebka je opět perlou, již čtenáři rádi navléknou na nit své domácí knihovny a budou se k ní po čase vracet, aby si připomněli odvahu českých i zahraničních lékařů. Žen a mužů, kteří nasazují vlastní zdraví pro dobro obyvatel, zkoušených nesmyslnými ozbrojenými konflikty v nemilosrdných podmínkách.

Helena Herynková