Jarní oběť blog

Plnokrevná detektivka s kapkou duchařiny

Valpuržina noc, rok 1986. Během pohanského obřadu zemře šestnáctiletá dívka a její rodina zmizí beze stopy. Stali se obětí rituálu? Má je na svědomí lesní muž, anebo vrah z masa a krve?

Spisovatel Anders de la Motte patří už hezkou řádku let k nejoceňovanějším a nejčtenějším švédským autorům. Jeho psychologické thrillery milují čtenáři i recenzenti po celém světě. Z jeho knih na vás dýchne neuvěřitelná člověčina a pochopení pro všechny lidské slabosti. To, v čem je vyloženě fenomenální, je čtivé zpracování rodinných dramat a tragédií, za jaké by se nemusel stydět ani Shakespeare. Autor má slabost pro seversky rozhárané duše a lehce podivínské povahy.

Jarní oběti se prolíná moderní detektivka se starodávnými mýty a pověrami. Velkou roli tu má divoký lesní muž, který vyžaduje lidské oběti. Pokud jsem vás právě vyděsila, protože nemáte rádi duchařské příběhy, můžu vás ujistit, že Jarní oběť je plnokrevná detektivka a Anders de la Motte se nesnížil k žádným nekalostem. Lesní muž je součástí zápletky a všechny věci mezi nebem a zemí jsou tu logicky vysvětleny. Díky nim příběh získá neopakovatelnou atmosféru a jedinečné kouzlo.

Hlavní hrdinka knihy, pětačtyřicetiletá lékařka Thea, se s manželem Davidem vydává do jeho rodné vsi. David zde plánuje otevřít zámeckou restauraci a Thea je přitahována záhadou starou tři desetiletí. Tehdy za podivných okolností zemřela atraktivní šestnáctiletá dívka a všeobecné mínění je, že byla obětována během nočního rituálu. Třebaže jsou místní na první pohled milí a přátelští, Thea cítí, že k ní nejsou naprosto upřímní. Vytuší, že tehdejší tragédie proběhla jinak, než tvrdí policie, a rozhodne se pátrat na vlastní pěst.

Jarní oběť je čtivá a promyšlená detektivka ve stylu Agathy Christie. Tempo není nijak zběsilé, ale i tak vám bude celou dobu běhat mráz po zádech. Komplikované zápletky vás dovedou k famóznímu konci, kdy zůstanete s pusou dokořán. Pokud se na to cítíte, můžete si spolu s Theou zahrát na amatérské detektivy, a v tom případě vám přeji hodně štěstí. Místní lžou, mlží, anebo říkají polopravdy. Thea cítí, že ves je plná zla, ale netuší, odkud vyvěrá. Jarní oběť by obstála i jako společenský román. Román, v němž není místo pro pokrytectví nebo politickou korektnost.

Jarní oběť je úžasná směs klasické anglické křížovky, psychologického thrilleru i duchařského hororu. Paradoxní je, že příběh působí natolik reálně, že uvěříte i v existenci lesního muže. Thea se stane vaší nejlepší přítelkyní a vy jí budete držet palce, aby se dočkala konce knihy ve zdraví. Mezi námi, Anders de la Motte je poměrně drsný a s nikým se nemazlí. Ani se svými postavami, ani s vámi. A možné je, že ani Thea není tak pravdomluvná a nevinná, jak se snaží předstírat. Máte-li rádi originální a chytré detektivky, budete nadšení stejně jako já. A jsem velmi ráda, že se našel někdo, kdo úspěšně pokračuje ve šlépějích Agathy Christie.

Veronika Černucká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *