IMG 2713

Jak se Ida zamilovala do Péti… recenze knihy Péťa umí vyprávět

Už znáte Péťu? Série logopedických leporel se sympatickým nezbedou v hlavní roli děti nejen baví, ale taky učí mluvit: nejprve po slabikách, potom po jednotlivých slovech, a nakonec ve větách. Série roste spolu s dětmi a provází je prvními roky života. Malí čtenáři ji milují, rodičům usnadní práci a logopedi si ji pochvalují – přečtěte si recenzi maminky Kristýny a její dcery Idy!

9788024297033

Slyšeli jste o tom, jak se stály dlouhé fronty, když se na Václaváku otevíral nový Pokémon shop? Tak nějak jsem si připadala, když jsem ráno s mojí tříletou Idou stepovala před dveřmi Luxoru a čekala na otevření. Proč? No, protože jsme zjistily, že vychází nový díl Péťova dobrodružství a my ho jednoduše musely mít, a tak jsme se v den jeho vydání vydaly do knihkupectví, abychom ho ukořistily. „O čem myslíš, že nový Péťa bude?“ ptám se dcery. Jen pokrčí rameny.

Už tři roky je Péťa Idy věrný kamarád a velevážený člen naší rodiny. Roste s ním, pomáhá jí v jejích nesnázích, a hlavně ji učí mluvit. Nejdřív pouhé zvuky zvířat, poté slova, jednotlivé věty až nyní převyprávět celý příběh.

IMG 2721 edited
Jak je vidět, knížky Idu baví číst neustále dokola!

Pátá kniha o malém Péťovi, jejíž autorkou je Marta Galewska-Kustra, konečně odkrývá tajemství jeho rodiny. Snad každému rodiči, který svému dítku večer před spaním čte Péťova dobrodružství, proletělo hlavou: „Je teta v knize sestrou mámy nebo táty? Když jede Péťa k babičce a dědovi, tak jede k rodičům mámy nebo táty?“ To se konečně v knize dozvíme. Hned na úvodní stránce nám Péťa představí celou svoji rodinu. Krásně vykreslený rodokmen dokonce odhalí i jejich jména a zjistíte i to, že pejsek, který Péťu věrně doprovází se jmenuje Punťa a kočka, která v prvním díle rozbila vázu, je Kiki.

IMG 2700

Na Péťu se dá vždycky spolehnout. Nejenže zažívá plno legrace, jezdí na výlety, ale hlavně poznává svět. A v pátém dílu Péťa umí vyprávět malé čtenáře seznámí s tím, jaké to bylo, když se mu narodil malý bráška. Jak mnozí rodiče tuší nebo ví, přivítání nového dítěte do rodiny nemusí probíhat zrovna hladce, o to více oceníte tuto knihu, která se stane průvodcem na příchod nového sourozence. Kniha začíná tím, jak maminka s tátou dětem oznamují, že budou mít bráchu nebo sestřičku, mamince začne růst bříško, odjíždí do porodnice a vrací se domů s malým miminkem, o které se musí starat. Díky krásným ilustracím si děti, které příchod sourozence teprve čeká, dokážou lépe představit, jak to bude asi doma vypadat. Laskavý a pozorný přístup rodičů pomůže Péťovi pochopit, proč si s bráchou nemůže hned hrát nebo proč je máma pořád tak unavená.

Co se mně jako rodiči na knize ovšem nejvíce líbí? Asi to, že v ní nejsou žádná strašidla, která by narušila klidné spaní dětí a to, že kniha není jenom o pouhém povídání příběhu, ale dává prostor si s dítětem víc povídat.

IMG 2717

Na spodní stránce jsou vždy tři obrázky, které vysvětlují, co se právě stalo, a dítě se vlastními slovy pokouší převyprávět děj knihy. Mojí Idě se ale nejvíce líbil oddíl Povídej si s rodiči, který vybízí k tomu, abyste se s dcerou nebo synem ve vzpomínkách vydali do doby, kdy bylo dítko úplně malé, nebo dokonce ještě u maminky v bříšku. Jak vypadalo? Mělo vlasy?  Kolik vážilo? Taky dělalo u jídla nepořádek? O tom všem si společně můžete povídat.

A jak knihu zhodnotila moje Ida? Nejlepší prý bylo, jak miminko počůralo tatínka.

Autorkou recenze i fotografií je Kristýna Davidová. Děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *