MicrosoftTeams image 15

Rozpovídejte své děti s Péťou!

Série logopedických leporel s veselým klučinou Péťou v hlavní roli děti nenásilnou a poutavou formou naučí mluvit – nejprve po slabikách, potom po jednotlivých slovech a nakonec ve větách. A co víc, děti ji milují a chtějí knížky číst pořád dokola! Přečtěte si, v čem spočívá jejich kouzlo, v recenzi klinické logopedky PhDr. Šárky Parmové.

Stát se na chvíli součástí Péťovy rodiny a přitom se přirozenou formou učit povídat? Proč ne?! Nechte vaše nejmenší ratolesti nakouknout do světa zvukomalebných citoslovcí a prvních slovíček v příběhu Péťovy rodinky.

Vydařený překlad dvou knížek Péťa se učí mluvit a Péťa říká první slova od polské logopedky Marty Galewské-Kustry vyniká jednak krásnými pastelovými ilustracemi a jednak svojí vhodností pro opravdu nejmenší děti cca od jednoho roku. Děti doslova vybízí k používání prvních slovíček a kopíruje přirozený vývoj dětské řeči.

MicrosoftTeams image 14
Ukázka 1. dílu Péťa se učí mluvit

Péťa objevuje v prvním dílu svět doma, venku ve městě, i v lese nebo na venkově u babičky a dědy. Zatímco u večeře krmí Péťa svého medvídka „ham ham“ a maminka si pochutnává na polévce „mňam mňam“, kočka během chvíle převrhne vázu a „bác“. „Jejda!“ Tatínek naštěstí všechno zamete „šu šu“ a život rodinky zase pokračuje. Dětem jsou příběhy blízké a rády si listují knížkou znovu a znovu.

Natržení nebo zmačkání stránek se nemusíte bát. Kniha je vlastně takové velké leporelo s tvrdými deskami. Každá stránka má minislovníček a děti se tak učí hledat a pojmenovávat své zvířecí kamarády a jiná slovíčka ještě rychleji. Co se opravdu povedlo, je fakt, že oba díly se věnují nejen podstatným jménům, ale i slovesům a dalším slovním druhům, které jsou pro rozvoj řeči velmi důležité.

Druhý díl Péti rozvíjí hravou formou základní slovní zásobu a Péťovu rodinku zde sledujeme během jednoho pořádně nabitého dne. „Haló, je ráno, vstáváme!“ Jaké oblečení si vezmou děti do školky? A kam se poděla ta ponožka? To Péťův pes ji má v tlamě a běží pryč!

MicrosoftTeams image 13
Ukázka 2. dílu Péťa říká první slova

Děti se pomocí krásných obrázků, slovníčku a doporučených otázek naučí slova na téma oblečení, stolování, školka, hřiště, nakupování, části těla, základní slovesa, ale i protiklady, přídavná jména a mnohem více. Druhý díl lze krásně použít také jako knížku, kterou si rodiče s dětmi přečtou před spaním. Zopakují si tak činnosti během dne a na konci příběhu už jsou všichni členové Péťovy rodinky řádně unavení a spokojeně usínají…

Autorkou recenze je PhDr. Šárka Parmová – klinická logopedka, autorka logopedického pracovního sešitu Tamtam v letadle a odborná redaktorka knih o Péťovi. Recenze vyšla v Magazínu Luxor v květnu 2023.

Péťa se vrací na scénu i potřetí. A tentokrát už začíná mluvit ve větách!

MicrosoftTeams image 12
Ukázka z knihy Péťa povídá ve větách

O knize:
Malý Péťa je zpátky i se svou rodinou, a právě se učí mluvit ve větách. Tento sympatický nezbeda doprovodí vaše děťátko na cestě k mluvení! Je čas obohatit slovní zásobu vašeho dítěte, rozvíjet věty, které jsou nyní již složitější, a naučit se používat základní gramatická. Jednoduchá forma a krásné ilustrace tohoto leporela vám pomohou při rozvoji jazykových dovedností všech kluků i holčiček. Pro děti od 18 měsíců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *