Hovory II blog

O zdraví, úspěchu, víře a naději

Nejen tato témata otevírají autoři v druhém pokračování úspěšné knihy Hovory s doktory. Pokud dokážete číst mezi řádky, jistě vás bude bavit rozkrývat charaktery jednotlivých zpovídaných.

Kniha Hovory s doktory II je v první řadě jedinečná právě tím, jaké osobnosti dala dohromady. Stejně jako při loňském vydání prvního dílu Hovorů, i tentokrát můžete využít šance obdivovat tucet (leckdy i ve světě) uznávaných českých lékařských kapacit současnosti. Někdy možná nemusíte souhlasit s jejich osobními názory, nebo se budete podivovat nad přímostí jejich uvažování o tak zásadních otázkách, jako jsou například eutanazie nebo cena jednoho lidského života, ale pokud si uvědomíte, co všechno dokážou, jak nelehké musí být zachraňovat lidské životy a co všechno jejich práce obnáší, pak jistě pocítíte obdiv a úctu.

Na otázky Barbary Nesvadbové a Jakuba Knězů tentokrát odpovídají neurochirurg profesor Vladimír Beneš, profesor Michal Miovský, adiktolog, či chirurg Jiří Froněk. Kardiolog profesor Petr Widimský je specialista na akutní infarkt, vytvořil originální život zachraňující postup a patří ke čtyřem nejcitovanějším českým lékařům. Svoje názory objasňuje i mikrobioložka a diagnostička Václava Adámková, profesor Pavel Kolár, rehabilitační lékař, který už nejednomu sportovci zachránil zdraví či kariéru, profesor Jan Štulík, spondylochirurg, profesor Jiří Raboch, psychiatr, chirurg Tomáš Šebek, profesorka Iva Holmerová, gerontoložka, profesor Petr Arenberger, dermatolog, a profesor Jiří Šnajdauf, dětský chirurg.

Pokud si dopřejete dost času a budete uvažovat nejen nad obsahem vyřčeného, ale také nad formou, z každého rozhovoru poznáte charakter daného člověka. I to je jedna z předností knihy, protože autoři otázky pokládají tak, že se na základě čistě profesních témat zcela přirozeně otevírají i témata poměrně intimní, která mají mnohem víc společného s povahou a uvažováním každého z lékařů. V povídání se zrcadlí jejich vztah k rodině a k životu obecně, dozvíte se, jestli a v co věří, jaký názor mají na alternativní způsoby léčby, jak moc je podle nich každý sám zodpovědný za své zdraví, jestli dělají chyby a jak se s nimi vyrovnávají, nebo jestli je nastupující generace mladých lékařů v něčem jiná. Nechybějí ani otázky týkající se feminismu, „skleněného stropu“ či umělé inteligence.

V úvodu jednotlivých rozhovoru si přečtete vizitku zpovídaného, v níž zazní nejen profesní „highlighty“, ale nechybí ani osobní postřeh autorů k dané osobnosti, text pak doplňují černobílé portréty fotografky Anny Kovačič.

Recenze vyšla v magazínu Page 12/2020-01/2021