Hašek na blog

Nezapomenutelná klasika se vrací!

Jste milovníky klasické literatury? Pak vás potěší, že nakladatelství Slovart se rozhodlo zaměřit na edici Česká a světová klasika, v níž vycházejí tituly významných literátů s novými ilustrovanými přebaly!

V novém, moderním vydání už letos vyšel román Ženy milující od autora Davida H. Lawrence. Následoval poklad Boženy Němcové, Divá Bára a jiné dívky na útěku. Třetí novinkou je právě Jaroslav Hašek a jeho povídkový soubor Můj obchod se psy a jiné povídky. Edice pokračuje význačným dílem F. M. Dostojevského s názvem Výrostek. Další kousky budou následovat.

Jaroslav Hašek byl významný český spisovatel, proslulý především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Za svůj život napsal mnoho románů a povídek, mezi nimiž vyniká také Můj obchod se psy a jiné povídky.

Titul poprvé vyšel v roce 1924 s názvem Můj obchod se psy a jiné humoresky, v roce 2011 jej znovu vydal Slovart, který se nyní blýskl touto voňavou reedicí. Žádné nové vydání však nemá vliv na upřímný a poutavý styl psaní, kterým si autor své čtenáře stále získává. Jaroslav Hašek má dar slova, jeho přirozenému a chytrému humoru se prostě budete usmívat a emoce, vycházející z jeho postav, vás zahřejí a přivábí k dalšímu čtení.

Autor se vždy rád zaměřoval na to, co zná. Obyčejný pohled na lidský život, líčený ve vší autentičnosti. Jeho esem v rukávu je právě přirozenost a vypravěčský um, díky čemuž přečtete sbírku povídek jako nic. Kniha je rozdělena na tři části. Prvním, ne však nejvýraznějším, příběhem je Můj obchod se psy. Autor v povídce vypráví, jak se rozhodl věnovat kynologii a jakým způsobem se mu to podařilo či spíše nepodařilo.

Ústředním tématem všech povídek je obyčejný život ze všech stran. Pobavíte se (někdy možná trochu škodolibě) nad mezilidskými vztahy či soužitím se zvířaty, nahlédnete do krás i úskalí městského života doby pro nás již dávno minulé. Všechny příběhy mají něco společného a pro čtenáře neskutečně lákavého. Zajímají se totiž o běžná témata – ať už je to láska, přátelství, politikaření, podnikání či jiné zájmy – s nimiž se potýkáme i v dnešní době.

Ačkoliv Jaroslav Hašek žil v jiné době, jeho díla jsou a budou stále aktuální. Patří mezi literární poklady naší země, a ač je každý nemá chuť číst, znát by je měl. Nemáte-li na klasickou literaturu chuť nebo vás odradili ve škole přehnaným podstrkováním, přehodnoťte to. Můj obchod se psy a jiné povídky je tím pravým skokanským můstkem, potřebujete-li se odrazit a doletět mezi knižní skvosty.

Kniha je doplněna ilustracemi a ilustrovanými obálkami z dílny dua Tomski&Polanski. Díky nim je každá knížka z této edice krásným dárkem a jedinečným kouskem do knihovny. Jejich výstižné kresby vás nenechají na pochybách, že klasika rozhodně patří do naší doby a je stále v kurzu!

Ivona Salvová