Imaginární přítel blog

Náš svět má děsivé dvojče

Horor od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě vyděsí čtenáře Stephena Kinga i diváky Stranger Things.

Imaginární přítel začíná děsivou scénou, která připomíná spíš noční můru. Malý chlapec stojí uprostřed noci na ulici a snaží se přesvědčit sám sebe, že se mu to jenom zdá. Pronásleduje ho temná postava syčící ženy. A i když mu instinkt napovídá, že nemá opouštět ulici, přesto se rozběhne do stinného lesa.

S horory se to má tak, že zatímco před kinem se na ně stojí fronty, mezi čtenáři zrovna dvakrát oblíbené nejsou. Čestnou výjimkou je samozřejmě Stephen King, jehož knihy nás děsí už téměř 50 let. Takže když se horor dostane na žebříček bestsellerů New York Times, je to svátek. Imaginární přítel se nejenže dostal na žebříček – on se vyšplhal na první místo!

Část záhady se samozřejmě vysvětluje tím, kdo knihu napsal. Stephen Chbosky se proslavil jako autor young adult bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Román psaný skrze dopisy vypráví dospívající chlapec, který se potýká s problémy, jež teenageři dobře znají – první láska, přátelství, experimenty s drogami a alkoholem, vyvíjející se vztah s rodiči i okolím. Stephen Chbosky dokázal, že je nejenom výborný spisovatel, ale taky rozumí mladým lidem – jako by nikdy nezapomněl, jaké to je poprvé se zamilovat.

V originále kniha vyšla v roce 1999 a na dvacet let se po autorovi slehla zem. Kromě práce na scénáři k filmu Ten, kdo stojí v koutě nenapsal nic nového. Teprve loni se ukázal důvod: Imaginární přítel, šestisetstránkový horor o chlapci, jenž začne slyšet hlasy, co nikdo jiný neslyší.

Pokud Chboského první kniha připomínala, jaké to je poprvé se zamilovat, Imaginární přítel připomíná, jaké to je poprvé být vyděšený až do morku kostí. Bát se tak, že si člověk musí rozsvítit, když jde v noci na záchod.

Kniha nyní vychází česky a vy tak máte možnost si to příjemné mrazení v zádech připomenout.

Stejně jako v románech Stephena Kinga, i v Imaginárním příteli jsou hlavními hrdiny děti. Sedmiletý Christopher je dyslektik, který se s matkou neustále stěhuje. Jenže když se přistěhují do poklidného městečka Mill Grove, všechno se začne měnit. Nejdřív k lepšímu, ale Christopher brzy zjistí, že se ocitl v hledáčku něčeho děsivého. Něčeho, co pochází z temné verze našeho světa.

Při čtení si čtenář několikrát vzpomene na oblíbený seriál Stranger Things. Namísto mimozemských stvůr, vědeckých laboratoří a studené války ale Stephen Chbosky pracuje s klasičtějšími hororovými přísadami: s nočními můrami, hrůzou z neznámého a s odpočítáváním času do konce světa.

Stádo nehybně stojících jelenů, lidé se sešitými očními víčky a stará žena, která křičí, že „o Vánocích všichni zemřeme“. To jsou momenty, které vám utkví v paměti ještě dlouho po dočtení. Při čtení se budete ohlížet přes rameno, jestli za vámi náhodou nestojí přízrak syčící paní, ale knihu prostě neodložíte. Na to je příliš skvělá.

Skvěle děsivá.

Radek Blažek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *