Temnota Lagercrantz

Na počátku nové série je Temnota

První díl nové krimi řady od autora pokračování veleúspěšné série Milénium je tady. Jedinečná dvojice vyšetřovatelů otevírá brány novým detektivním případům. Račte vstoupit.

Švédský bestsellerista David Lagercrantz je známý především tím, že po smrti Stiega Larssona pokračoval v jeho sérii Milénium, která na knižním trhu zaznamenala obrovský úspěch. Kniha Temnota otevírá však sérii zcela novou, v čele s dvojicí neobyčejných vyšetřovatelů, kteří svou povahou při vzájemném srovnání připomínají rozdílnost vody a ohně. Na jedné straně je to charismatický profesor Hans Rekke a na straně druhé odhodlaná policistka Micaela Vargasová. Jsou povoláni k případu, který se zpočátku jeví jako zcela triviální, ovšem postupem času naroste do obrovských dimenzí.

Přesouváme se do roku 2003, kdy v Iráku zuří válka. Ve Stockholmu je neznámým pachatelem zavražděn rozhodčí fotbalového zápasu, pocházející z Afghánistánu. Obviněný je Beppe Costa, otec jednoho z hráčů. Všechny detaily a důkazy mluví zcela jasně a ukazují na vinu Beppeho.

Policie osloví Hanse Rekkeho, profesora psychologie a špičkového odborníka na výslechové techniky, aby z pachatele dostal přiznání. Už během pročítání vyšetřovacího spisu však Rekke narazí na cosi, co mu v celém případu nesedí, a teorii vyšetřovatelů tím zpochybní. I přes nevoli těch, co případ doposud vyšetřovali, je Beppe Costa propuštěn na svobodu a policie nemá po skutečném pachateli jedinou stopu.

Micaela Vargasová, mladá policistka ze stockholmské čtvrti plné přistěhovalců, která se členem týmu vyšetřovatelů stala víceméně náhodou, vyšetřování nevzdává a vyhledá Hanse Rekkeho sama, na vlastní pěst. Tahle zvláštní dvojice začne odkrývat nečekaně záhadné stopy související s vraždou afghánského rozhodčího. Zavedou je až do světa teroristů hledaných CIA.

Zároveň naráží na neustálou snahu kohosi k tomu, aby se k vraždě přiznal Beppe Costa, zatímco minulost zavražděného afghánského rozhodčího má zůstat neodhalená.

Kdo byl ve skutečnosti onen fotbalový rozhodčí? Oběť nebo pachatel?

Temnota coby první díl nové krimi série zaujme nejen milovníky Sherlocka Holmese, kterého hlavní postava profesora Rekkeho tak trochu připomíná. V praktickém životě je sice těžko použitelný, ovšem jeho mozek je geniální. Dokáže snadno vytušit nesoulad ve výpovědích, rozpozná detaily, které zásadním způsobem ovlivní průběh celého vyšetřování a v neposlední řadě je to veliký sympaťák. Na druhé straně stojí Micaela, žena tak moc odlišná, a přitom toužící po tom samém, jako profesor Rekke: odhalit skutečného pachatele.

Temnota je úžasně vystavěný příběh se zajímavou zápletkou a sympatickými hlavními postavami. Autorův styl, který mnozí znají již z jeho předchozích knih, je neuvěřitelně čtivý, napínavý a dobře promyšlený. Děj má svou logiku a vývoj, který nám jen těžko dovolí knihu odložit na delší dobu. Pokud Temnota coby první díl nové krimi série předznamenává její celkovou kvalitu, máme se opravdu na co těšit.

Autorkou recenze je Andrea Simoglu.