Matky

Matky – Tajemství, které může změnit váš život

Příběh o tom, jak nám může jedno rozhodnutí zamíchat osudem. Kdyby tak člověk dopředu věděl, co ho jednou čeká…

Knihu Matky, kterou napsala Brit Bennett, u nás koupíte zde.

Nadia a Luke – ona je rebelující studentka, která se snaží uchopit svůj smutek, on je nadějný fotbalista, kterému se po úrazu rozplynou sny. Jejich letní románek skončí těhotenstvím a rozhodnutí, které následuje, ovlivní jejich život v budoucnu.

Knížka, u které nečekejte žádnou velkou akci, ale při čtení budete objevovat jednotlivé střípky a situace, které si postupně poskládáte jako puzzle. Všechno vám najednou do sebe bude zapadat. Je to ten typ knížek, kdy pomalé tempo ničemu nevadí. Čtení si i přesto užíváte, ponoříte se do příběhu a chcete Nadie i Lukovi pomoci, prožíváte s nimi jejich životní peripetie a nestačíte se divit, co jedno rozhodnutí může provést se životem.

Překvapil mě styl autorčina psaní, kdy si spoustu důležitých informací nechává nejprve pro sebe a čtenáři je odhaluje postupně. Například jsem ze začátku vůbec netušila, ve které době se příběh odehrává, a teprve časem jsem se k tomu dopracovala. Díky tomu měl děj určité momenty překvapení, ač v úplně obyčejných věcech.

Je zde použit krásný jazyk a některé věty přímo září v textu a říkají si o to, abyste si je alespoň vyznačili. Určitě se u nich pozastavíte, pousmějete, zasníte. Opravdu nádhera.

Celý příběh je o odpovědnosti, pocitu viny, odpuštění, o tajemství a nevyřčených věcech. Při čtení této knihy se i sami zamyslíme nad tím, jak bychom se chovali my, jestli je vůbec nějaké řešení správné. Najdete zde spoustu tajemství, která autorka nechává ukryté a je jen na nás, jak s nimi naložíme.

Pokud máte rádi příběhy ze života a dojemné knihy, Matky by vás rozhodně neměly minout.

Autorkou recenze je Eva Francová.