Loutkové divadlo s živými obětmi

Winter díky svým schopnostem v případu postupuje zdárně kupředu. Je vysoce inteligentní a jeho profilování je bezchybné. Jenže je na něm něco temného – jeho otec byl šílený sériový vrah. A Wintera teď provází jeho poslední slova: My dva jsme stejní.

James Carol přinesl v knize Polámané panenky jeden z nových světových bestsellerů. Thriller jako žádný jiný – hlásají billboardy. Vraždy bez těl, přesto s mrtvými – nebo možná spíš prázdnými lidmi. Existuje snad něco děsivějšího než vidina života, kdy se z člověka stane duch?

Základní dějová linka knihy je podobná jako u jiných thrillerů – detektiv ženoucí se za bestiálním zločincem. Jsou to ale drobné detaily, které tento příběh činí jedinečným. Vnitřní monolog, způsob jakým Winter vytváří profily nebo vyprávění v první osobě. Je toho víc, ale to už by byl spoiler.

Jenže Carol se – jako mnoho jiných – neubránil tragickým stereotypům. Vyšetřovatel je prakticky nadčlověk s temnou minulostí, nechybí pochybná milostná zápletka a další… Autor se párkrát neubránil ani klišé výrokům, ale dnes už je asi těžké se jim zcela vyhnout.

Centrum knihy sídlí v jejím cynismu – Winter je velmi negativní postava, ačkoliv je na druhou stranu úspěšný a vždy má pravdu. I to je tak trošku deprimující. Příběhu to ale dodává na atmosféře a takříkajíc i duši.

Příběh je dynamický, má spád a sílu. Navíc prvek neúplně vraždy člověka nutí otáčet stránky dál a dál, dokud se nedozvíte víc. Celá kniha ovšem stojí na postavách, které mají určitý intelekt, ale bohužel je jejich psychologie příliš jednoduchá a prvoplánová.

Televizní práva na příběh koupila i britská společnost, v jejímž čele stojí herec Stephen Fry. V plánu jsou i další díly knižní série s vyšetřovatelem Winterem.

Hodnocení: 70 %

Autorka: Dáša Čechová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *