Má temná Vanessa

Láska nebo manipulace?

Novinka Má temná Vanessa je na pultech knihkupectví teprve chvíli, ale už nyní sbírá skvělé ohlasy a čtenáři se shodují, že přečetli nesmírně silnou a nezapomenutelnou knihu.

Hranice mezi vášnivým vztahem, slepou zamilovaností a postupnou manipulací je hodně tenká. Přesvědčí se o tom i hlavní hrdinka románu Vanessa. V roce 2000 jí bylo 15 let a nastupovala na internátní střední školu. Neměla moc přátel a trávila hodně času sama. Profesor Jacob Strane je ale jiný a s Vanessou si rozumí. Jejich z počátku přátelský vztah se přehoupne do románku, který Vanessu ovlivní na celý život.

V roce 2017 obviní profesora Stranea jedna z jeho bývalých studentek z obtěžování a doufá, že se k ní Vanessa připojí, a konečně tak dojde spravedlnosti. Vanessa se nedokáže ubránit myšlenkám na vše, co společně s profesorem Stranem zažila. Byla to skutečně láska nebo byla celý život zaslepená svou představou?

Má temná Vanessa je titul, který ve čtenářích a čtenářkách rezonuje. V zahraničí zaznamenal obrovský úspěch. Kniha má zpočátku klišé zápletku, ale během čtení se čtenáři přesvědčí o tom, že nic není takové, jak se může na první pohled zdát, a vše může být jinak.

Vanessino vyprávění je poutavé, zamilované, syrové a místy až děsivé. Autorce se podařilo brilantním způsobem navodit atmosféru i niterné pocity hlavní hrdinky. Zároveň nechává Kate Elizabeth Russellová na samotném čtenáři, aby si vybral, zda se podle něj skutečně jednalo o vztah mezi učitelem a studentkou, založený na citech, nebo zda to bylo něco úplně jiného. Každý z nás má tuto hranici někde jinde a díky tomu je čtenářský zážitek o to silnější a jedinečný.

Kniha je ideální pro všechny, kteří vyhledávají znepokojivá a společensky aktuální témata.

Karolína Skácelová