Skleněný oceán blog

Láska a drama uprostřed rozbouřeného oceánu

Tajemství, které mělo zůstat pohřbeno na dně oceánu. Příběh, jenž v sobě skrývá drama, vášeň, špionáž, a nějaký podobný se možná skutečně udál. Příběh zkázy zaoceánského parníku RMS Lusitania.

Osudy luxusního parníku Lusitania jsou mnohem méně známé než konec jeho slavnějšího bratříčka Titaniku. Ale i za potopením Lusitanie je skrývají mnohá tajemství a životy cestujících. Román Skleněný oceán se je možným příběhem některých z nich.

Sarah je spisovatelka, autorka jediného románu, který dosáhl úspěchu a věhlasu. Od té doby ale už utekla nějaká voda a Sarah se ocitá na pokraji finanční tísně. Musí urychleně najít nový příběh a napsat úspěšnou knihu, aby mohla poplatit všechny účty, které se na ni valí. Mimo jiné i za nákladné sanatorium, kde nyní žije její nemocná maminka. Sarah má neuvěřitelný příběh na dosah ruky, ale právě své matce slíbila, že jej nikdy nepoužije.

Nyní však nemá jinou šanci, takže otevírá starý kufřík s věcmi po pradědečkovi, stevardovi na parníku RMS Lusitania, jenž našel smrt v oceánu během jeho tragického potopení. Sarah však v tu chvíli netuší, jak nebezpečnou hru rozehrála a že její pátrání navždy změní také její život.

Když Lusitania vyrazila 1. května 1915 na svou poslední platbu, cestující pochopitelně netušili, že z New Yorku do Liverpoolu už nedoplují. A většina z nich samozřejmě také neměla zdání o tom, že s nimi v útrobách parníku cestuje cosi zakázaného, kvůli čemu je u irského pobřeží smrtelně zasáhne německé torpédo.

V Evropě zuří válka, a tak se Caroline zuby nehty brání odjezdu do Liverpoolu po boku svého manžela Gilberta. Bývala silnou nezávislou ženou, nyní se její role scvrkla na vzornou a podporující manželku, jakýsi přívěsek na ozdobu a ukazování. Caroline se s tím nehodlá smířit a její pocity ještě zesílí, když na palubě potká svého starého přítele Roberta, milého a pozorného muže, jenž si jí hledí a dělá jí příjemnou společnost. Gilbert mezitím neustále pracuje a Caroline postupně začíná chápat, že na lodi se děje něco nekalého a nebezpečného. Jak do obrázku zapadá Sarah a její pradědeček, co již prozradí román.

Skleněný oceán by se dal snadno zaškatulkovat do kategorie „ženský román“, ale byla by velká chyba ho proto odsoudit. Autorky vytvořily báječnou směs napětí, romantického jiskření a pátrání po záhadách, které navíc velmi šikovně zasadily právě na palubu druhého nejslavnějšího potopeného zaoceánského parníku. Román je výjimečný rovněž tím, že v něm skutečně najednou zaznívají hlasy všech tří autorek. Beatriz Williamsová, Lauren Willigová a Karen Whiteová jsou tři velké dámy, obdivované především za své historické a romantické ságy. U psaní Skleněného oceánu skvěle spojily síly a stvořily příběh, od něhož se vám nebude chtít odplout.

Bonusem je pak uhrančivá obálka, evokující staré americké filmy, v nichž muži byli galantní hrdinové a ženy se neváhaly vrhnout do každého dobrodružství. Díky se přebalu se kniha bude krásně vyjímat v knihovně, ale věřte, že se vám tam dlouho neohřeje, protože ji budete stále někomu doporučovat jako skvělé čtení.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *