chlapec23

Knižní klenot, který chcete mít ve své knihovně

Na pultech knihkupectví se objevilo další vydání překrásné knihy Chlapec, krtek, liška a kůň.

První kniha okouzlila spoustu lidí a stala se mezinárodním bestsellerem. Druhé vydání je kreslený příběh k připravovanému filmu.

Kniha nám vypráví o cestě divočinou čtyř naprosto odlišných postav. Chlapec je ztracený a má spoustu otázek. Setkává se s krtkem, který lační po zákusku. Kůň je největší a nejsilnější bytost, jakou kdy potkali. A liška je ostražitá a mlčenlivá, protože jí život ublížil. Společně hledají domov pro chlapce a musí čelit nástrahám a těžkostem, jenž taková cesta obnáší.

Pohodlně se usaďte a ponořte se do nádherných, kraťoučkých myšlenek, které vám dají víc než tisíce prázdných slov v motivačních knihách.

“Čím chceš být  až vyrosteš?” zeptal se krtek. “Laskavým člověkem.” řekl chlapec.

Možná se poznáte v jedné z postav nebo snad ve všech čtyřech. Každý z nich je jiný, každý má své slabiny a každý přistupuje k životu s jiným odhodláním. Tak jako my.

“Není to zvláštní? Vidíme se jen zvenčí, ale skoro všechno se děje uvnitř.”

Každou stranu knihy obracíte pomalu, pečlivě a s úctou, aby vám příběh příliš rychle neutíkal. V hlavě si necháváte běžet stovky myšlenek. S němým úžasem se dokážete ztotožnit s každou přečtenou větou a vychutnáváte si ten pocit, který na vás doléhá mezi řádky.

Představ si, jací bychom byli, kdybychom se tolik nebáli,” řekl chlapec.

“Většina starých krtků, které znám, si přeje, aby bývali méně naslouchali svým strachům a více svým snům” odvětil krtek.

“O čem sníš ty? “

“O domově,” řekl chlapec.

 “Aha, a jak vypadá?”

“Nevím. Nejsem si jistý.”

 “Hmm.”

“Ale vím, že domov potřebuju.”

Obě dvě vydání této knihy mám před sebou. Listuji tam a zpět a snažím se rozhodnout, která z nich je mému srdci blíž. Nevím, tohle prostě nedokážu. Nemohu dát přednost ani jedné z nich. Každá je trochu jiná, ale obě jsou naprosto úžasné a já jsem ráda, že mají čestné místo v mé knihovně, mezi knihami, na kterých mi nejvíce záleží. Jsou to knihy na které se nedá, a ani nechcete, nikdy zapomenout.

 

Autorka recenze: Markéta Pospíšilová (ig @cteni_me_bavi)

Sdílet