Když si halucinace budete přát…

Milovat staré černobílé filmy je prostě klasika. Muži jako gentlemani v odstínech šedi podávají pomocnou ruku dámám v nesnázích. Ty jsou zase dámy s velkým D, které mají šmrnc a pohotové reakce vždy po ruce. Kdo kouzlu nepropadl, měl by si doplnit vzdělání. Když se ale na vaší pohovce usadí Audrey Hepburnová a prosí vás o cappuccino, pak je to trochu jiný level…

Libby Lomaxová má prostě pech. Od malička se snaží být herečkou, což jí moc nejde. Jako prvorozená dcera také moc nevyniká – otec na ni z vysoka kašle a pro matku je celoživotním zklamáním. A jak už to tak bývá, když se někdo hodně snaží, také toho hodně může zkazit. Zvlášť, když se snaží být někým, kým být nechce a neumí. To je jako nosit o číslo menší boty a čekat, až se nohy smrsknou.

Když se přestěhuje do miniaturního bytu metr krát metr, začnou se dít věci, které by někomu mohly připadat přinejmenším zvláštní. A tak si Libby začne myslet, že se psychicky zhroutila a jde to s ní opravdu z kopce.

Její štěstí na průšvihy je přímo úsměvné. Některé příhody jsou sice vyhnané ad absurdum, ale na druhou stranu jsou kouzelné. Sama Libby totiž působí jako malý diblík, který jako tenisák lítá ze strany na stranu a není divu, že jsou vedlejší škody občas katastrofální. Když k tomu přidáte lehkou romanci, vtipné narážky a glosy hlavní hrdinky, pak máte na jedno odpoledne o zábavu postaráno. Někdy je víc než nutné hodit všechno za hlavu a nechat strýčka náhodu, aby zatahal za nitky. Zvlášť když mu sekunduje sama Audrey.

Nemůžu říct, že bych se smála od začátku do konce, ale kniha mě bavila a musím přiznat, že se přesně trefila do mé nálady. Vím totiž přesně, že až budu chtít číst něco milého a rozpustile praštěného, pak se k Libby vrátím. Kniha je psaná trefně a jednoduše. Zápletka se postupně odkrývá a zpestření v podobě Audrey Hepburnové je skvělé (hned po přečtení jsem si pustila Snídani u Tiffanyho).

Hlavní hrdinka je tak trochu slon v porcelánu, což ji činí velmi sympatickou. A protože jde z trapasu do průšvihu mrknutím oka, pak o to víc. Komu by trable jiného člověka nezvedly náladu, že? Sexy chlápci od filmu, lesk a bída padlých krasavic – to je jako číst bulvární časopis s vtipem a nadsázkou. Libby by asi nebyla tou Libby, kdyby jí vděčně nesekundovaly ostatní postavy, které perfektně dotváří protiklad „normální život“ vs. Hollywood.

Možná se v Libby poznáte, možná si budete chtít popovídat s Audrey. Nehledejte vrchol světa, pobavte se.

Noc s Audrey Hepburnovou je prvním dílem z volné trilogie o Libby Lomaxové. Nedá se nic dělat, doufám, že v dalším díle budou mít její halucinace podobu nějaké další hvězdy světových pláten kin, abych mohla dál tiše závidět (a pouštět si staré filmy).

Hodnocení: 70 %

Autorka: Tereza Bártová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *