Šťastný život recenze

Kdo by nechtěl být šťastný a spokojený?

Myslíte si, že vám bohatství zaručí šťastný život? Ale kdeže. Právě miliardáři a milionáři jsou stále nespokojení a marně hledají návod na štěstí. Will Bowen se s vámi rád podělí o návod ke šťastnému a spokojenému bytí.

Možná jste i vy slyšeli o projektu 21 dní bez stížností. Ti, kteří se do něj zapojili, měli jednoduchý úkol. Na jedno zápěstí si navlékli fialový gumový náramek, a jakmile si postěžovali na partnera, děti, práci, sousedy, museli náramek přendat na druhé zápěstí. Výzva trvala 21 dní a cílem bylo vytvořit si návyk nestěžovat si. Duchovním otcem této myšlenky byl Will Bowen. Ten se tentokrát podělí o svůj recept na šťastný a spokojený život.

Kniha Šťastný život s podtitulem Objevte tajemství, jak se stát jednou provždy šťastnými je sice poměrně útlá, přesto doslova nadupaná radami a triky. Budiž řečeno, že všechny rady a triky stojí za zamyšlení a že také fungují. Autor se nepasoval do role učitele, ale stále zůstává chápavým rádcem a troufnu si říci, že i kamarádem. Čtenář je pro něj rovnocenný partner a z každé věty čiší touha pomoci.

V prvních kapitolách Will Bowen vysvětlí, proč mnozí nejsou šťastní. Zjistíte, že trápení se nevyhýbá nikomu a že štěstí se nijak neodvíjí od finanční situace. Ba právě naopak. Bowen se setkal s řadou nešťastných pracháčů a rád se podělí o jejich osudy. Z každé historky plyne ponaučení a dozvíte se, v čem dotyční chybovali. V této chvíli už máte jakousi představu a můžete se pustit do rekapitulování vlastního života.

Návod na šťastný život je univerzální a každý z nás si ho může ušít na míru sám sobě. Je úplně jedno, odkud jste, jaké máte postavení a jaký je váš životní styl. Můžete chovat ovce, být generální ředitel a klidně můžete i žebrat o drobné na ulici. Hlavní myšlenkou je chtít změnit svůj postoj k životu. Když zvládnete tohle, zbytek už bude prkotina. Bowen ví, že lidé rádi lpí na tom, co podle nich dosud fungovalo, a jen neradi se mění. Během přeměny vám bude stále po ruce a upozorní, čeho se vyvarovat.

Pokud jste se dosud s žádnými motivačními knihami nesetkali a jejich autory házíte do pytle s všemožnými léčiteli, šarlatány a podvodníky, mohu vás ujistit, že Šťastný život je publikace, kterou budou brát vážně i psychologové a psychiatři. Will Bowen používá zdravý selský rozum a celé kouzlo spočívá v tom, jak nastavíte myšlení a prožívání. Jeho triky vyžadují čas, budete o sobě víc přemýšlet, sem tam si i něco zapíšete, ale na konci projektu si zaručeně řeknete, že teď už víte, jak na to.

A kdo z nás by nechtěl být šťastný a spokojený, že?

Veronika Černucká