Kateřina Surmanová – Zvedá se vítr, foto: Luxor

Vítr, který přináší smrt: recenze knihy Zvedá se vítr

V roce 2022 Kateřina Surmanová nadchla čtenáře svým hororovým debutem Šepot z lesa z prostředí Orlických hor. Po roce se čtenáři dočkali další knihy, odehrávající se na Moravě, kde budou řádit ničivé a smrtící živly. Jestli novinka Zvedá se vítr dostála vysokým očekáváním, to si přečtěte v recenzi čtenářky Petry.

Děj knihy Zvedá se vítr čtenáře přenese do roku 1997, kdy Moravu zasáhly zničující povodně. Zdá se, že to nejhorší již pominulo a parta kamarádů se rozhodne prozkoumat okolí. Jenže kromě zpustošené krajiny vodou nachází něco, co jim vyrazí dech, tělo mrtvé dívky. Děti se rozhodnou této události přijít na kloub a vypátrat toho, kdo smrt dívky zavinil. Vrah je dopaden a vše se zdá uzavřeno. Jenže po dvaceti letech se musí parta kamarádů opět semknout a přelstít neznámou sílu, zrovna když Moravu zasáhlo tornádo.

9788024292342

Jestli Kateřina Surmanová v něčem vyniká, jsou to popisy, ať už událostí či pocitů. Je to krásná hra se slovy, mnohdy až poetické popisy, které jsou však stále reálné a bez příkras. Svým způsobem na chvíli přeruší děj, ale jsou pro celý příběh důležité. Dalším stavebním kamenem knihy je parta kamarádů, vylíčení jejich vztahů, přátelství a stejně tak i zázemí, ve kterém vyrůstají. Zde je patrná inspirace tvorbou Stephena Kinga, zejména dílem To.

20230908 Luxor 10 1

Zvedá se vítr je příběh založený na atmosféře. Zvraty a akce přicházejí pomalu a postupně, tudíž je nutné počítat s mírně pozvolnějším tempem příběhu. Zároveň se v příběhu objevují i různá zvláštní znamení, která dodávají na tíživé atmosféře. Kniha není prvoplánovou lekačkou, ale je to pozvolný hororový příběh, který vám bude zalézat až do morku kostí. Další věc, kterou si vás kniha získá, je to, že hlavní postavy nejsou žádní superhrdinové, jsou to obyčejné postavy s obyčejnými a mnohdy nelehkými životními osudy – možná i díky tomu působí celý příběh ještě daleko uvěřitelněji.

Pokud hledáte temnější příběh o souboji dobra a zla, který se odehrává v prostředí a za okolností, které vám jsou známé, určitě po knize sáhněte. Zvedá se vítr není knižní jednohubka na jedno odpoledne, ale čas, který strávíte ponořeni v tomto příběhu, rozhodně stojí za to.

Autorkou recenze je Petra Pilátová (@knihomolskydenik).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *