Kam až člověka může dovést jedna chyba z mládí

Když Ada potká v Londýně světáckého Stanislause, který je okouzlen její krásou, zdá se, že se jí splnily všechny sny. Každá mladá dívka chce být rozmazlována. Ada má navíc přání – otevřít si vlastní salon s elegantními modely pro tu nejnáročnější klientelu.

Ačkoli se zdá, že jí v tom Stanislaus může pomoci, nakonec se souhrou okolností ocitá daleko od domova, bez rodiny, přátel i peněz právě v okamžiku, kdy vypukne druhá světová válka. Ať už v utajení jako jeptiška nebo jako tvrdě pracující švadlena velitele koncentračního tábora Dachau, Ada se ze všech sil snaží přežít válku a dostat se domů. A začít to, co by mohla být slibná kariéra. Podaří se to? A pokud ano, bude to po všech válečných hrůzách pořád ještě ona?

Mary Chamberlainová rozehrává na pozadí světového konfliktu sice fiktivní, ale velmi realistický příběh, který mezi řádky poukazuje na to, jak těžké je být ženou. A hlavně jak těžké bylo být ženou minulého století. Ada je velmi energická a schopná, umí se o sebe postarat, v hlavě má spoustu plánů. Přesto jí život a hlavně společnost hází pod nohy klacky a dotlačí ji až k těm nejkrajnějším řešením.

Autorka se v příběhu dotýká těžkých témat, od života v zajetí přes ztrátu dítěte až po pocit vyčlenění ze společnosti. Prostírá před námi neutěšenou mozaiku světa, kde nic není v pořádku, ani když válka skončí. Kde se život jen málokdy obrací v dobré, přináší do cesty kromě mizérie i něco pozitivního.

Adin příběh je silný a navzdory kulisám není depresivní. Ona se totiž nikdy nevzdává, z každé situace se snaží dostat to nejlepší. Vyprávění si udržuje příjemné tempo a poutavě graduje až do zdrcujícího finále, které vám vezme dech – doslova.

Švadlena z Dachau není jen příběhem o válce, ale o lidech a hlavně lidskosti – nebo nelidskosti. Ukazuje, že očividné, na první pohled viditelné zlo někdy nebývá tím nejhorším, ač je to nepředstavitelné. Stránky vám utečou jako voda a budete hltat Adin příběh tu s úsměvem, tu se slzami v očích. Rozhodně ale ve vás utkví a zanechá silný dojem. 

Hodnocení: 90 %

Autorka: Kateřina Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *