FELIX AŽ NAVĚKY

Kacen Callender – Felix až navěky

Felix Love nikdy nebyl zamilovaný. Také nikdy nebyl otevřeně vystaven šikaně. Teď zažije obojí. A změní mu to život.

Felix Love je transgender kluk. Prostě kluk. Žije se svým tátou a po škole se poflakuje s nejlepším kamarádem Ezrou. Obyčejný život školáka, řekli byste. Až na to, že na něj právě doléhá tlak, zda se po maturitě dokáže dostat na vysněnou školu. Co když to nedokáže? Co když všechno dosavadní odříkání jeho táty, aby mu tu šanci vůbec umožnil, přijde vniveč?

Navíc začíná mít obavu, že život nežije, ale přežívá. Všichni kolem se rozcházejí, scházejí, užívají si… a on? Sedí v koutě a nikdy, nikdy ještě nebyl zamilovaný. A on by se chtěl zamilovat. A chtěl by poznat, jaké to je být milovaný. Copak si lásku nezaslouží? Snad proto, že má tmavou kůži, je queer a transgender? Pochybuje o sobě. O své hodnotě a talentu. A kdo v jeho věku ne? Obzvlášť pokud ho něco tížilo, nebo odlišovalo…

Pak ale přijde další rána. Někdo po škole rozvěsí jeho fotky z doby, než se fyzicky stal Felixem… Šok a bolest jsou první dvě emoce, které nastoupí. Mozek mu ale následně horečně pracuje na tom, kdo mu to mohl udělat. Kdo to proboha jen byl? A najednou dojde k názoru, že ví… Je jen jeden člověk, který ho natolik nenávidí, aby tohle připravil. Ale nevěří, že by nahlášení něčemu pomohlo, nejspíš by to zametli pod koberec. A tak se rozhodne pro vlastní pomstu…

Jenže pomsta se vám může vymknout z rukou. Všechno nemusí být tak, jak jste si mysleli. Zato nenávisti, té kolem sebe můžete mít víc, než jste předpokládali. A jak se smyčka utahuje, Felix už nepochybuje jen o své hodnotě a talentu, ale i o identitě. Dokáže konečně odhalit, kdo vlastně je, nebo ho ten zmatek pohltí? Postaví se těm, kteří jím opovrhují?

A samozřejmě to nejdůležitější – najde lásku? Nebo svou první šanci na štěstí pohřbí pod vahou vlastních chyb?

Tenhle příběh vám odpoví nejen na všechny tyto otázky, ale vezme vás i na přesvědčivou pouť do duše teenagera, který se snaží sám sebe pochopit a najít v 21. století – například pomocí internetu. Nakousne spoustu zajímavých a důležitých témat od trans přeměny, homosexuality, šikany, rozvodu rodičů až po fakt, že nevraživost mezi sebou můžou pociťovat i samotní členové LGBT+ komunity… A právě ta silná témata jsou tím největším plusem celé knihy. Protože jejich volba a styl psaní, kterým jsou podaná, může nějakému jinému Felixovi, co knihu bude číst, pomoci se zorientovat, nebo ho alespoň nasměrovat, či prostě jen podpořit, že ve svých pocitech není zdaleka sám. A že svět je hrozně složité místo.

A pokud vy oním Felixem nejste, nezoufejte. Příběh si určitě užijete tak jako tak a možná se dozvíte i něco nového. Celé je to neuvěřitelně čtivé s milostnou linkou, která mohla dopadnout v podstatě jakkoli, a byla by věrohodná. Kniha Felix až navěky od Kacen Callender bude perličkou každé knihovny.

Autorkou recenze je Sacharin.