Jsem gay… A co jako?

„Coming out“ je těžká věc. Zvlášť když je vám sedmnáct a nevíte, co si počít s písemkou z matiky, natož pak se životem. Alespoň že se má komu svěřit. Tajemný Blue mu totiž rozumí, je na tom podobně. Oba si úzkostlivě chrání svou identitu, jejich e-mailová korespondence se zdá být dokonale bezpečná. Tedy až do chvíle, kdy se Simon zapomene odhlásit ze svého účtu na školním počítači… A tak se jedno tajemství dostane ven.

Simon se dostává pod tlak, i když se snaží být nad věcí. Dál si žije svůj život, chodí do školy, zkouší školní hru a mailuje si s Bluem, který je mu bližší a bližší. Jeho rozhodnutí jsou ale nepromyšlená a zbrklá a zapomíná na to nejdůležitější – lidi kolem sebe. A je to typické. Jeho problém je přece větší, než všechny ostatní. Jeho touhy a city jsou hlubší než těch ostatních. Jen do té chvíle, než se opravdu začne dívat kolem sebe. Pak teprve zjišťuje, co všechno může ztratit, když se dívá jen do sebe.

Problematika homosexuality se v young adult literatuře moc neobjevuje. A přece je to téma, kterému bychom se ani v dospívání ani v dospělosti vyhýbat neměli. Celý proces „coming outu“ je velmi citlivá záležitost, kterou každý prožívá a vnímá jinak. A právě na tom všem pak záleží to, jak se s tím kdo vyrovnává.

Becky Albertalli se povedlo sepsat citlivou promluvu, která zaníceně vypráví příběh jednoho kluka, který je sice srovnaný s tím, že je gay, ale netuší, jak s tím má vyjít na veřejnost. Všechny obavy a pochybnosti, citová rozháranost a strach jsou podané přesně v takovém sledu, jak se to děje puberťákovi – chaoticky a neuspořádaně. Simon je slaďouš, kterého byste brali za plyšáka. A to ne proto, že je gay, a vy to víte hned od první stránky, ale on takový prostě je. Tak moc se snaží zapadnout do své „role“, že z ní vypadne rychleji než kulový blesk. Právě to je asi na dospívání nejtěžší. Zbrklost a rychlost, s jakou se snažíme dospět.

Autorka mu dala do vínku také humor a věčnou chuť na sušenky Oreo (na které hned vzápětí dostanete chuť taky). Je to sympaťák každým coulem a jeho přešlapy a kiksy tak trochu dětské. Příběh je ale o to víc upřímnější. Ústředním tématem knihy je láska. Ve všech podobách. Je to zpověď a zároveň lovestory. A tak nějak pohladí po duši jak puberťáky, tak dospěláky.

Probuzení Simona Spiera je právem oceňované jako jedna z nejlepších young adult knih. A to nejen pro zasazení děje mezi středoškoláky, ale také pro hloubku a citlivost, se kterou k celé problematice přistupuje.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Tereza Bártová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *