Druhá půlka Augusty Hopeové

Joanna Glen – Druhá půlka Augusty Hopeové

Milujete rodinné ságy? Příběhy o životě? Příběhy plné silných, ale nepřehnaných emocí? Zbožňujete osobité hrdiny a neobvyklé prostředí? Tak sáhněte po příběhu Parfaita a Augusty… A jen tak ho nezapomenete.

Anglie, Španělsko, Burundi. Tři země, které vymezují dějiště tohoto neuvěřitelně silného románu. Tři země s odlišným klimatem, životním prostředím a zvyklostmi. Právě ony spletou dohromady životní příběh Julie, Augusty, Diaga a Parfaita. A taky lidí kolem nich. Je to vyprávění plné tužeb, bolesti, ztrát, ale také naděje.

Víte o tom, že život, narozdíl od příběhů, nemá začátek i konec, že? Ten prostě plyne. A stejně tak je napsán tento román. Plyne. A mohl by se rozpínat dál a dál před první i za poslední stránku až do nekonečna a vy byste uchváceni četli a četli, protože prostě nejde přestat…

Augusta je z dvojčat. Je zamilovaná do slov a do Burundi a ve svém rodném městě nemá stání. A vy se okamžitě zamilujete do ní pro její povahu, otevřenost a hloubavost. To ona bude komentovat osudy své rodiny. Společně s ní budete růst, doufat. Těšit se, trápit se. Protože život si můžeme nějak naplánovat, ale on si s námi občas smýkne, jak chce. Uvidíte, jak život dokáže člověka změnit, jak mění jeho okolí a vztahy. Někdy je to až pozoruhodné.

Hlavní hrdinku Augustu si okamžitě zamiluje pro její povahu – hloubavost a otevřenost. Je jiná, je svá a neskutečně sympatická. Prostě si budete přát, aby našla své místo na světě a splnila si sny. Její dvojče Julia je o poznání skromnější – stačí jí to, kde je. Přeje si jen vybudovat domov. Zamilovat se, mít děti… Ale i to je sen, který se musí vybudovat.

Parfait je z Burundi. Ale se svou životní situací není ani trochu spokojen. Nezasloužila by si jeho rodina lepší život? Bez krve a zabíjení? On si to myslí. A tak sní a vypráví rodině o cestě do Evropy… Zvládli by cestu z Afriky až do Španělska? A časem snění získává čím dál konkrétnější obrysy. Co když… Sledujte jeho nebezpečnou cestu za lepší budoucností. Co bude muset obětovat, aby přežil? Doputuje do cíle? A jestli ano, bude tam opravdu šťastný?

Ač na to příběh zpočátku nevypadá, jedná se o naprosto úchvatný bolestně dojemný román o osudu, příčinách a následcích, životních změnách, bolesti a lásce. A to hlavně té rodinné a sourozenecké. Je to román o chybách, vině i odpuštění. Nehledejte tu žádnou drsnou akci, ani červenou knihovnu. Ale za to velkou dávku života a emocí. Tenhle román jen tak nesetřesete.

Poznámka recenzentky: Obvykle nepíšu recenze v ich subjektivní formě, ale tady si odstavec neodpustím. Je to už pár dní, co jsem knihu dočetla a pořád mi naskakuje husí kůže, když o knize přemýšlím. Nepamatuji si, kdy naposledy se mnou kniha takhle zamávala. Je plná emocí, ale netlačí na pilu. Je plná zajímavých myšlenek, ale čtivá. (Kdo si rádi v knize něco zajímavého podtrháváte, nabruste tužky.) Za mě je Druhá půlka Augusty Hopeově, kterou napsala Joanna Glen, nejlepší kniha, jakou jsem za posledních sedm měsíců četla. A když mi blikal kurzor na prázdné stránce, napadalo mě zprvu jen jedno, co by se o knize dalo říct, aby ji to dokonale vystihovalo: je prostě úžasná. Však si to ověřte sami.

Autorkou recenze je Sacharin.