Jít proti proudu (o filmu Lov lososů v Jemenu)

Udělat z předlohy film nebylo vůbec snadné. Není vyprávěna klasicky, ale formou zápisů z výslechů, emailů, dopisů a poznámek jednotlivých postav. Po dočtení knihy bylo ale producentu Websterovi jasné, že ten film musí vzniknout. “Jakmile jsem knihu dočetl, začal jsem přemýšlet o jejím zfilmování. Bavila mě její anglická osobitost, směs romantiky s trochou fantazie a tvrdé politické satiry.” Udělat scénář z natolik osobité předlohy dostal za úkol Simon Beaufoy, jeho jméno je známé především díky filmu Milionář z chatrče.

Lov lososů z Jemenu je romantický příběh, který vás překvapí svým humorem, částečně ve stylu starých dobrých britských komedií typu Láska nebeská. Naším hrdinou je dr. Alfred Jones, introvertní vědec pracující na ministerstvu rybolovu. Dostane se mu na stůl návrh projektu na lov lososů v Jemenu, za kterým stojí bohatý (a nesmírně charismatický) jemenský šejk. Dr. Jones nejdříve projekt odmítne jako nesmyslný – kdo to kdy viděl, aby v Jemenu žili lososi, kteří zde nemají sebemenší podmínky pro přežití. V tu chvíli se na scéně objevuje tisková mluvčí britského premiéra – ta pro svého šéfa potřebuje zajistit jakýkoliv úspěch na poli britsko-blízkovýchodních vztahů, a tak se chytá tohoto projektu jako tonoucí stébla.

Přesvědčit dr. Jonese má mladá Harriet Chewtwoode-Talbot, obchodní zástupkyně jemenského Šejka v Británii. Je mladá, krásná a urputná. Dr. Jones přežívá ve stagnujícím vztahu se svou manželkou, ze kterého se stala nudná středostavovská rutina. Alfred se nakonec přesvědčit nechá a s Harriet odjíždějí do Jemenu dohlížet na přípravy projektu. Nakonec se ukazuje, že při lovu ryb nejde jen o ryby. Že jemenský šejk má pravdu, když říká, že jde o mnohem důležitější věci, jako třeba o lásku a víru.

Tento příběh by v rukou nezkušeného režiséra utekl do plytkosti a fádnosti. Spousta scén z filmu je stou variací na to samé. Pohledy na krásné skotské zámky, na jemenské scenerie, na ryby plující ve vodě. To všechno ale Lasse Hallström dokázal natočit jinak, zajímavě. Není to kýč, jak by se dalo čekat (a jak by se dalo u romantické komedie pochopit). Překvapily mě režijní nápady, které jsem ještě u tohoto režiséra neviděl – třeba chat tiskové mluvčí s premiérem.

Když jsme u toho – tato politická linka je na jednu stranu odlehčující, a na druhou stranu dává filmu obrovský komický rozměr (a nejvíce se blíží knižní předloze). Tvrdá politická satira, jak ji v britských filmech a seriálech známe (Jistě, pane ministře, například).

Filmu k dokonalosti chybí jedno jediné. Zatímco jedna část filmu je humorem prošpikována, ta druhá část – romantická – je naopak humoru prosta. Již zmíněný film Láska nebeská ukázal, že to jde a že pro to Britové mají vlohy. Ewan McGregor a Emily Blunt, kteří tvoří ústřední pár, jsou si od první chvíle souzeni. Vývoj jejich přátelství je předvídatelný a očekávatelný, což u romantické komedie na škodu není. Čekal bych ale více vtipu, více šťávy. Jak je zmíněno výše, autorem scénáře je ten samý člověk, který psal scénář pro Milionáře z chatrče, a tam tomu bylo stejně.

Lov lososů v Jemenu je povedeným milým filmem, není to film, o kterém byste pak deset hodin skládali oslavné ódy, ale určitě vás neurazí a určitě vás potěší. Pokud znáte knihu, zklamání se nedostaví: kniha je vlastně použita jako základ pro příběh, který na filmovém plátně vypadá trochu jinak.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *