Jiná třída

Prolhaní žáci nebo učitelé?

Roy Straitley učí latinu na soukromé škole více než třicet let. Během té doby se setkává s mnoha typy studentů. Ovšem na některé z nich se jen tak nedá zapomenout. Oni se totiž vrátí zpět do vašeho života jako rána z čistého nebe…

Knihu Jiná třída od Joanne Harrisové u nás pořídíte ZDE.

Každá škola má své kostlivce ve skříni, ovšem chlapecká škola sv. Osvalda jich má víc než dost. Šikana, zneužívání, vražda…s tím vším se za dobu své existence musela poprat. A vzhledem k tomu, že se jedná o školu, jejíž školné je tak vysoké, že si ho mohou dovolit platit svým dětem jen zámožní lidé, je třeba školu přivést zpět na výsluní, aby rodiče byli více než spokojení a nepřerušili tok peněz. A o to se má postarat nový ředitel Johnny Harrington.

Johnny je sympatický muž, který chce změnit tradiční zastaralou školu za moderní a pokrokovou. Tím ovšem naráží na Roye, který se drží svých zajetých kolejí a odmítá se přizpůsobit. Navíc je těžké se podřizovat někomu, kdo byl dříve váš student, patřil do vaší třídy a i přesto, že nedáte na „své hochy“ dopustit, s Johnnym jste měli dost velký problém. A některé věci mu nedokážete odpustit ani po tolika letech. Vy byste dokázali zapomenout, proč se váš kolega a přítel dostal do vězení? A stalo se všechno tak, jak bylo vypovězeno? Anebo tady někdo lže? Johnny, Roy nebo někdo další?

V knize se setkáváme se spousty jmen a osudů. O hlavní roli se zde dělí právě zmíněný učitel Roy, ředitel Johnny Harrington, ale také další dva hoši, kteří v roce 1981 nastoupili společně s Johnnym na školu sv. Osvalda. A protože všichni tři byli nováčci, tak i přes svou odlišnou povahu se stali přáteli. Jejich rodiče jsou nejen hodně bohatí, ale také patří do zvláštního náboženského spolku s radikálními názory a hodně vyhraněným přístupem např. k homosexualitě. Jsou přesvědčení, že takový člověk je posedlý ďáblem a snaží se tento názor vnutit i svým dětem a řádně jim vymýt hlavu… u někoho se jim to podaří, někdo vzdoruje a někdo toho využije…

Na knihu je třeba se soustředit, ze začátku je trochu obtížnější si zapamatovat všechna jména a přizpůsobit se střídání nejen minulosti a přítomnosti, ale i vyprávění z pohledu učitele a žáka. Ale je třeba vydržet, tohle všechno bude odměněno tzv. wow efektem, který já miluju. A až narazíte na stranu, kde se více poodkryjí karty, tak zůstanete s pusou dokořán. Autorka dokázala všechno famózně zakrýt a krásně nás stránku po stránce obelhávat.

Na přebalu knihy se píše, že autorka je mistryně klamu, nemůžu než nesouhlasit. Pod to se klidně i já ráda podepíšu.

Autorkou recenze je Markéta Pospíšilová.