Dvacet jedna pravd blog

Jednoduše geniální román

Romány v dopisech, román složený ze vzpomínek, román ze vzkazů na lednici. To všechno už tu bylo, ale román napsaný pomocí nejrůznějších seznamů jste určitě ještě v ruce nedrželi.

Dan je nepříliš úspěšný knihkupec, bývalý (dle vlastních slov) ne zcela dobrý učitel. Ale díky práci ve škole se seznámil se svou milovanou ženou Jill, takže na učitelskou kariéru vcelku rád vzpomíná.
Dan si libuje v zaznamenávání událostí, myšlenek, strachů i nápadů do nejrůznějších seznamů. Úspory se tenčí, jeho žena touží po dítěti, knihy se málo prodávají a je třeba vymyslet plán. I kdyby měl být bláznivý jako z Dannyho parťáků.
Dan trpí celou spoustou strachů o rodinu, o peníze, obavou, že selže jako jeho vlastní otec. Ale také tím, že by měl přestat jíst Kinder Pinguí, nemá dostatek přátel a vůbec si není jist, zda ho Jill miluje alespoň stejně jako svého zemřelého prvního muže.
Dan je přesně ten typ woodyallenovského neurotika, kterého si zamilujete.

Děj románu Dvacet jedna pravd o lásce je jednoduchý, možná triviální a obyčejný, ale pouze na první pohled. Už na ten druhý je složitý a nečekaný jako sám život. A navíc si ho čtenáři prakticky celý musejí domyslet sami, jelikož nám svůj příběh vypráví právě pomocí výše zmíněných seznamů. Ano, seznamů, čtete dobře, a rozhodně nejen těch nákupních.

Autor Matthew Dicks se do srdcí českých čtenářů zapsal už svou předešlou knihou Paměti imaginárního kamaráda, ale novinkou Dvacet jedna pravd o lásce mílovými kroky přeskočil vlastní stín. Možná si teď řeknete, že snůška seznamů nemůže fungovat jako plnohodnotný literární útvar, ale budete se neskonale mýlit. Po prvotní zmatenosti totiž po pár stránkách zjistíte, že se jedná o nejgeniálnější román, jenž jste v posledních letech četli. Ba co četli, přímo hltali. Danovo vyprávění-nevyprávění rozpustile i vážně skotačí od jednoho seznamu k dalšímu, aby čtenáře uchvacovalo stále víc a víc, a nutilo ho stále hlouběji přemýšlet nad smyslem. Seznamový styl nechává velký prostor pro fantazii, a tak si každý čtenář užije možná o chloupek jiný příběh.

DŮVODY, PROČ ČÍST ROMÁN DVACET JEDNA PRAVD O LÁSCE

  • milujete sympatického hlavního hrdinu a jeho báječnou ženu
  • zjistíte, že na bingu se dají potkat zajímaví lidé
  • objevíte minimálně 10 knih, které jste nečetli a strašně to potřebujete napravit
  • začnete přemýšlet, zda i váš život by se dal sepsat do seznamu
  • zkusíte si napsat jakýkoliv jiný seznam než nákupní
  • zjistíte, jak je to osvobozující
  • zavoláte tátovi, mámě nebo prostě komukoliv, s kým jste dlouho nemluvili a kdo vám v životě už nějakou dobu uniká
  • po dočtení (až utřete slzu) budete chtít, aby byl Dan skutečný a mohli jste si o jeho životě číst dál (případně s ním jít na kávu, aby si vás zapsal do seznamu)

Dvacet jedna pravd o lásce ocení všichni milovníci neotřelých a roztomile vyprávěných příběhů. A určitě i ti, kteří měli v dětství imaginárního kamaráda a nestydí se to přiznat.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *