Jediný polibek může být osudný

Lila Sargentová okolo sebe pořád slýchá, že svým polibkem zabije svou životní lásku. Dalo by se říci, že je dívka prokletá, alespoň to tak sama cítí. Její příbuzní se živí věštěním, ona však oplývá jiným darem – umocňuje síly ve svém okolí. To se však změní ve chvíli, kdy 24. dubna, v předvečer svátku svatého Marka, podnikne s Neeve, nevlastní sestrou své matky, výpravu na místní hřbitov, kde z ničeho nic uvidí ducha chlapce Ganseyho. Všichni lidé, jejichž duchové se na hřbitově zjeví, totiž do roka zemřou. A jelikož Lila chlapce v ten večer vidí, znamená to, že je buďto její životní láskou, nebo že ho zabila.

První díl připravované tetralogie Havraní bratrstvo s podtitulem Osudný polibek je v Česku již pátou autorčinou vydanou knihou. Opět se jedná o napínavé až mrazivé dobrodružství, kde není o záhady nouze. V jádru najdeme zajímavý, mysteriózní příběh, který čtenáři přibližuje tematiku duchařství, co nejvíc to jde, a navíc obsahuje i nástin velšské historie.

Maggie Stiefvaterová dokázala umně sepsat knihu, která vás přivábí ve všech ohledech. Člověk se tak snadno začte hned od první stránky. Co je vůbec na prvním díle Havraního bratrstva nejlepší? Jednoznačně to, jak si autorka dokázala poradit s kombinací a neustálými změnami tempa knihy. Ze začátku dokáže bez problémů člověka přilepit ke stránkám, až tak jsou první kapitoly napínavé, v další chvíli zvolní, ale přesto je čtenář do příběhu pohroužen a s dychtivostí hltá zbytek. I pohodové pasáže jsou v Osudném polibku podané tak, že i když se hlavní hrdinové nikam nehoní, zdá se, jako by se toho dělo víc než dost.

Přestože by se podle názvu mohlo zdát, že půjde z velké části o knihu s velkými romantickými scénami, není tomu tak ani náhodou. Náznaky tu sice jsou, ale autorka nic nepřehání a spíše se zaobírá napínavou stránkou příběhu, což bezpochyby ocení i mnozí čtenáři. Jestli si to Maggie Stiefvaterová nechává na další díly, zůstává tajemstvím (stejně jako některé záhady v knize), nechme se tedy překvapit.

Hodnocení: 89 %

Autor: Vojtěch Hamerský

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *