Jan Hocek – Českomoravská stezka, foto:LUXOR

Jednou nohou v Čechách, druhou na Moravě: recenze knihy Českomoravská stezka

Hledáte skvělý dárek pro turistu i dobrodruha? Nechte ho projít po historické zemské hranici mezi územím Čech a Moravy s obrazovou publikací cestovatele a fotografa Jana Hocka Českomoravská stezka! Více se o ní dozvíte v recenzi čtenářky Evy.

Putujte s námi z jednoho z nejkrásnějších vrcholů v Česku. Z místa, kde se rodí řeka Morava a je nazývané „střechou Evropy“, až k branám Slavonic. Čeká na vás 18 etap turistických a poutních dálkových tras po Českomoravské stezce.

Kniha Českomoravská stezka je již pátou knihou z edice Via Czechia. V té nás v budoucnu čeká ještě jedna publikace, a to Slezská stezka. Knihy nás vedou jak po okraji, tak napříč naší zemí. Úžasnější publikace byste jen těžko hledali. Po celou cestu vás bude provázet praktický průvodce, který vás upozorní na místa, o kterých jste možná nikdy neslyšeli nebo jste si naopak již dlouhou dobu říkali, že by bylo dobré je navštívit.

Každá z etap je přehledně rozdělena. Nejdůležitější částí je samozřejmě mapa samotná, kde je poznačen daný úsek stezky. Nechybí ani informace o délce trasy, převýšení, doporučení na ubytování a přibližný čas, jak dlouho by vám cesta měla trvat.

Poutavé fotografie vám přiblíží místa, kam se stojí za to podívat. Barevně označený tmavě zelený rámeček s názvem Hlavní zajímavosti vás nasměruje do míst, která by bylo určitě škoda vynechat. Světle zelený rámeček je naopak vyprávěním z deníku.

Každá etapa = den má zřetelně vyznačený začátek i cíl, konec stezky. Nemusíte se tak obávat, že sejdete z cesty a zabloudíte. Začít můžete samozřejmě odkudkoliv, jak vám to bude vyhovovat nejlépe. Není potřeba ujít cestu jako dálkový pochod. Záleží na možnostech a chuti každého. Nejdůležitější je si stezku opravdu užít. Vychutnat si atmosféru míst, z kterých na nás dýchá historie, ale i úchvatné panorama či netknutý kout stále ještě nedotčené přírody.

V knize se tak dozvíte nejen fakta, ale především historické zajímavosti v perfektně ucelené podobě, a to pěkně krok za krokem tak, jak budete po stezce postupovat. Věděli jste, že je historická hranice mez Čechami a Moravou přibližně tisíc let staré zemské pomezí? Víte, jaké národnosti zde žily a jaké jsou zde památky?

Českomoravskou stezku, která má přes 300 km, můžete ujet na kole nebo ujít pěšky. Délka trasy se liší pro pěší a pro cyklisty.  Stezky Via Czechia také zahrnují Severní stezku, Jižní stezku, Centrální stezku, Stezku středozemím.

Autorem knihy je vášnivý cestovatel Jan Hocek, který napsal také další a opravdu zajímavé tituly. Určitě bychom neměli zapomínat na jeho knihy Nejhezčí dobrodružné výpravy po Česku a Slovensku nebo Nejhezčí místa světa. Jeho knihy nejsou „obyčejné“ průvodce, ale studnice plné vědomostí, inspirace a chuti poznávat naší překrásnou krajinu, její historii. Jejím čtením se ve vás téměř zhmotní touha vyrazit ven a zmiňovaná místa si projít. Tohle jsou přesně ty tituly, které by neměly chybět v žádné knihovně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *